phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 07.02.2023


Artikkelit

Kattopaneelit: mdf materiaalina ja miksi vaalea katto

Julkaistu 07.02.2023

Kattoremontti tulossa? Katon pintamateriaali ei useinkaan uuteen tilaan astuessa ole se kaikkein eniten huomiota itseensä kiinnittävä pinta, mutta muiden pintojen tavoin sillä on kokonaisuudessa kiistämätön merkitys. Sekä katon materiaali, tunnelma, tyyli että värisävy vaikuttavat huomattavasti koko huoneen ulkoasuun ja vaikutelmaan.


Vaalean sävyt ovat suosituin valinta


Ylivoimaisesti yleisin valinta katon värin suhteen ovat eri valkoisen sävyt - usein puhdas maalarinvalkoinen. Vaalea katto huokuu ympärilleen raikkautta ja valoa ja avartaa tilaa samalla mukavasti. Vaalea katto onkin turvallinen ja varma valinta katon sävyksi esimerkiksi silloin, kun huone on pinta-alaltaan pienikokoinen. Kattopaneelina valkoinen on hyvä valinta myös silloin, kun luonnonvaloa ei ole saatavilla paljon.

Valkoisen sävyt myös sointuvat kauniisti lähes mihin tahansa muiden pintojen ja sisustuksen värisävyyn. Oli kyse sitten neutraalista beigestä tai räväkän rohkeista tehosteväreistä, valinnanvaraa riittää. Vaalean sävyt katossa ovat toivotun neutraali pohja myös silloin, kun toivotaan huomion kiinnittyvän esimerkiksi näyttävään valaisimeen tai rouheaan lattiavalintaan.

Toki siinä missä muidenkin pintojen, myös katon värisävyllä voi leikitellä: Tumma, jopa musta katto luo tilaan tunnelmallisuutta ja kontrastia, kun taas värillisellä ratkaisulla luodaan suomalaisessa kontekstissa iloisen yllättävä ja katseet kääntävä pinta.



Mdf-paneeli on yleinen pintamateriaali – mutta mitä se on?


Yksi yleisimmistä kattopinnassa käytettävistä materiaaleista on mdf-paneeli. Mdf-levyt valmistetaan tiivistämällä hienojakoisesta puukuidusta, joka tavallisesti saadaan havupuusta. Lyhenne Mdf tuleekin sanoista medium density fibreboard. Mdf itsessään on monikäyttöinen materiaali, josta valmistetaan paljon listoja, huonekaluja ja erilaisia sisustuksen elementtejä. Kauniin ulkonäön ja paremman kestävyyden saavuttamiseksi mdf-levyt ja -paneelit pinnoitetaan usein maalaamalla, viilulla tai melamiinilla. Kosteudenkestäviksi käsitelty katon panelointi soveltuu myös märkätiloihin, mutta mdf itsessään ei sinällään ole vedenkestävä materiaali.

Netistä löytyy jonkin verran keskustelua myös Mdf-materiaalien yhteydestä sisäilman laatuun, sillä huolta herättävät puukuidun tiivistämisessä käytettävät sidosaineet ja niistä vapautuva formaldehydi. Formaldehydipäästöjen vapautumista valvotaan tarkasti, ja sen vaikutukset onkin tunnistettu esimerkiksi EU:n, Työterveyslaitoksen ja Valviran tasolla.

Vinyylilattiakaupan valikoiman kattopaneelit kuuluvat formaldehydipäästöluokkaan E1. E1-luokituksella taataan, että päästöjen vapautuminen on materiaalia työstettäessäkin niin minimaalisella tasolla, ettei siitä ole pitkälläkään aikavälilläkään haittaa sisäilman laadulle tai terveydelle. Valikoimamme kattopaneelit ovat 80–90 –prosenttisesti puukuitua, jonka lisäksi tiivistämisessä auttavat sidosaine, vaha ja vesi.

Valttikorttina helppo työstettävyys


Mdf-paneelin ehdottomia etuja ovat ennen kaikkea materiaalin suoruus ja tasalaatuisuus, mikä tekee siitä helposti asennettavan ratkaisun. Myös iskunkestävyys on paneelin kovuudesta johtuen parempi kuin puulla. Luonnollisesti puu itsessään onkin melko pehmeä materiaali. Paneeli on helpon työstettävyyden lisäksi myös monikäyttöistä, sillä katon lisäksi sen voi asentaa seinäpinnoille sisustuspaneeliksi. Valikoimamme paneelit soveltuvat kaikkiin kodin kuivien tilojen sisäkattoihin ja seiniin, ja niissä on laadukas melamiinipinnoitus. Melamiinipintainen panelointi ei sovellu käytettäväksi kattolämmityksen kanssa. Kattopaneelit valmistetaan Jalasjärvellä, Etelä-Pohjanmaalla.

Mutta kuinka kattopaneelin asennus käytännössä sujuu? Vinyylilattiakaupan valikoiman Mdf-kattopaneelit ovat päätypontattuja, minkä ansiosta asennettuna lopputulos on huolitellun tasainen. Paras tapa kiinnittää paneelit toisiinsa on käyttää paineilmahakasnaulainta. Siistein lopputulos saavutetaan piilonaulauksella, joka onnistuukin helposti, sillä paneeliemme naaraspontin alakieli on suunniteltu juuri tarkoitukseen sopivan pitkäksi. Piilonaulaus toteutetaan ampumalla hakanen vinosti naaraspontin pitkälle työntyvään alahuuleen. Valikoimamme kattopaneelien koolausväli on 300–400 mm riippuen paneelin paksuudesta. Hyviin puoliin lukeutuvat myös hukkapalojen vähäinen määrä sekä kuljettamisen helppous. Kattopaneeli hinta-laatusuhteensa puolestakin kannattaa.

Pienellä suunnittelulla, harkituilla materiaalivalinnoilla ja kokonaisuuteen sopivalla värisävyllä katosta saadaan kaunis ja tilan yhtenäistävä pinta.