phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 07.03.2023


Artikkelit

SPC, LVT, HDF - mitä eri vinyylilankun materiaalit ovat?

Julkaistu 07.03.2023

SPC eli kivikomposiitti on vinyylilattiamarkkinoiden edistynein mahdollinen runkomateriaali, jonka eduista ja vahvuuksista puhutaan paljon. Ennen SPC-lattiaa vinyylin suosituimmat runkomateriaalit olivat kuitenkin tiivistetystä puukuidusta valmistettu HDF sekä muovinen PVC. Ei olekaan ihme, että lyhenteiden keskellä pää on pyörällä. Seuraavaksi syvennytäänkin siihen, mitä eri vinyylilankun materiaalit oikeastaan ovat ja miten ne eroavat toisistaan.



Vinyylilattioiden kehityskulku

Alkupisteenä vinyylilattioiden nousulle ja niiden tunnettavuudelle olivat HDF-runkoiset vinyylilattiat ja vinyylikorkkilattiat. Nykypäivänä HDF lattian runkomateriaalina on kuitenkin onneksi alkanut siirtyä pois uudempien ja toimivampien ratkaisujen tieltä. HDF-runko valmistetaan puukuidusta tiivistämällä, kuten laminaattilattia. HDF-vinyylilankun ongelmat ovat hyvin samankaltaisia kuin laminaatilla. Tutustu laminaatin ja uuden sukupolven vinyylilattian eroihin tarkemmin täällä.

HDF-lattioiden jälkeen markkinat valtasi PVC-runkoinen vinyylilankku. PVC eli polyvinyylikloridi materiaalina on hyvin laajalti käytettyä, ja sitä on helppoa jalostaa eri käyttötarkoituksiin. Käytännössä PVC-lattian synonyyminä käytetään markkinoilla myös nimeä LVT-vinyylilankku. LVT tulee sanoista luxury vinyl tiles.

PCV- tai LVT -runkomateriaalin yksi suurimmista eduista on vedenkestävyys. Se on myös HDF-puukuiturunkoa huomattavasti pitkäikäisempi ratkaisu. Muovirungon myötä myös vinyylilankun paksuus oheni selkeästi. Nämä vinyylilattiat ovat myös hiljaisia ja miellyttäviä kävellä, sillä ne tuntuvat joustavilta jalkojen alla. Muovinen materiaali on hieman pehmeämpää kuin uusin, kivikomposiittinen runko.

Viimeisimpänä PVC- tai LVT-vinyylilattian jälkeen vallalle onkin noussut uuden sukupolven kivikomposiittirunkoinen SPC-lattia, joka on edistyneempi versio edeltäjästään. 

Mitä SPC eli kivikomposiitti oikeastaan on?

Kivikomposiitissa kokonaiset 70 % PVC-rungon muovista on korvattu kalkkikivellä, mikä tekee lankun rungosta jäykemmän, jykevämmän ja entistäkin kestävämmän. Käytännössä lattian tuotannossa siis sekoitetaan mukaan hienojakoista kalkkikiviraetta.

Kivikomposiitin etuja ovat sen kestävyys, helppo puhdistettavuus ja monipuolisuus. Rakennusmateriaalina sitä valmistetaan monissa eri väreissä ja ko'oissa, sillä kivikomposiittia käytetään monissa eri käyttötarkoituksissa ja tiloissa. Kivikomposiitti on myös kevyempää ja helpommin käsiteltävää kuin massiivikivi, mikä tekee siitä houkuttelevan materiaalin monille rakennus- ja sisustusalan ammattilaisille. Sitä käytetäänkin laajasti rakennus- ja sisustusmateriaaleina esimerkiksi keittiötasoissa, kylpyhuoneissa, lattioissa sekä seinissä.

SPC tulee sanoista Stone Plastic Composite - suomalaisittain puhutaan kivikomposiitista. Toisinaan kivikomposiittirunkoista vinyylilattiaa myydään myös nimillä rigid, rigid core, rigid click ja jäykkäydin, mutta loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin sama materiaali.



Miksi SPC-vinyylilankku?

Rungon jäykkyyden ansiosta kivikomposiittirunkoinen vinyyli kestää paremmin painaumia ja lattiaan kohdistuvia iskuja. Myös lattian eläminen ilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilavaihteluiden myötä on minimaalista.

Vinyylilattiakaupan uuden sukupolven vinyylilattia on nappivalinta esimerkiksi kerrostaloon tai muuhun tilaan, jossa vaatimuksena lattiapinnalle on hyvä akustiikka ja hiljaisuus. Jokaisen valikoimamme vinyylilankun integroitu askeläänieriste nimittäin vaimentaa ääntä tehokkaasti. Siksi myöskään esimerkiksi koiran kynsien ääni lattiaa vasten ei kuulosta yhtä äänekkäältä ja terävältä kuin vaikkapa laminaattilattiaa vasten. Erillistä askeläänieristettä ei enää tarvita!

Kivikomposiitti materiaalina saattaa kuulostaa kylmältä, mutta vinyylilattialle ominainen polyuretaanipinta tekee siitä hyvinkin lämpöisen jalkapohjien alla. Lämpöisyys, loistava kulutuksenkesto ja lattiapinnan hiljaisuus tekevätkin SPC-vinyylilattiasta erinomaisen lapsiperheen tai lemmikkitalouden ystävän.

Lattian käyttöikää entisestään pidentää SPC-vinyylilattian 100-prosenttinen vedenkestävyys. Sen ansiosta onkin loistava idea valita vinyylilattia keittiöön tai esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Myös vinyylilankkua eteiseen hankkiessa kannattaa varmistaa, että kyseessä on uuden sukupolven lattia. Pintakerros pysyy kauniina ja tasaisena, kun lattian runko ei kosteudelle altistuessaan ala ikävästi pullistella ja kupruilla. Arjen pyöritystä kestävä, laadukas lattia pysyy kauniina pitkään.

Käytännössä lattian asennustyö sujuu nopeasti ja siististi. SPC-vinyylilankun asennus onnistuukin vain muutamia työkaluja käyttämällä. Lankku itsessään katkaistaan helposti katkoteräveitsellä suorakulmaa apuna käyttäen. Napautettavan päätypontin asennuksessa vaaditaan työvälineiksi lyöntipalikka sekä kumivasara. Oikean suuruinen liikuntasauma varmistuu kätevästi siihen tarkoitettujen kiilojen avulla. Joiltakin vinyylilattian asennus hoituukin jopa ilman alan ammattilaista.