phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 08.09.2022


Vinyyliparketti ja vinyylilaminaatti - mitä lattioita ne ovat?

Julkaistu 08.09.2022

Jos rautakaupan myyjä yrittää tarjota sinulle vinyylilaminaatti- tai vinyyliparkettiratkaisua, kannattaa olla tarkkana ja harkita vähintään myyjän vaihtoa. Näistä kumpaakaan lattiamateriaalia ei nimittäin ole olemassa, vaan kyseessä on väärinkäsitykset tai peräti virheelliset ja harhaanjohtavat markkinointitermit.

Monesti nämä virheet ovat eksyneet verkkokauppoihin ja mainoksiin inhimillisen virheen ansiosta eli valmistaja itse ei väitä tällaisia lattioistaan. Myyjällä on kuitenkin vastuu tuotekuvausten paikkansa pysyvyydestä. Kerromme sinulle tässä postauksessa, kuinka vältyt väärinkäsityksiltä ja mahdollisesti jopa huijatuksi tulemiselta.

Mitä vinyyliparketti ja vinyylilaminaatti oikeasti ovat?

Yksinkertaisesti pinnan materiaalissa eli ns. kulutuspinnassa ei pääsääntöisesti ole kahta pintaan tarkoitettua materiaalia sekaisin kuten vinyyliä ja laminaattia. Tämä johtuu valmistustavasta ja sen materiaalivalinnoista. Kulutuspinta tulisi myyjän merkitä selvästi markkinointimateriaaliin tai vähintään teknisiin tietoihin.

Esimerkiksi vinyylilattioissa pintamateriaali on aina polyuretaania (PUR). Itse lattian runko eli kulutuspinnan ala puolella oleva materiaali voi olla eri materiaalia. Siksipä vinyylilattioissakin vanhemmat vinyylilattiat sisältävät puupohjaisia kuituja (tyypillisesti HDF:ää) ja vinyylikorkit osakseen myös korkkia joko heti kulutuspinnan alla tai askeläänieristeenä alimpana kerroksena.

Uudemmat LVT- ja SPC-vinyylilattiat ovat komposiittirunkoisia, jolloin ne kestävät erinomaisesti myös kosteutta (lue lisää vinyylilattioiden komposiittirungoista ja niiden eroista). 

Laminaattilattian pinta koostuu useammasta paperikerroksesta, jotka on laminoitu ja kiinnitetty melamiinihartsilla toisiinsa kovaksi pinnaksi. Siksi "vinyylilaminaatti" on todennäköisesti markkinointiterminä virheellinen: kahta kulutuspintaa ei ole tarvetta kiinnittää toisiinsa.

Vinyylilaminaatti: myytti murrettu. Tuotetta ei ole olemassa.

Jos kuitenkin pohdit laminaattilattian ja vinyylilattian etujen ja haittojen välillä, tutustu vertailuumme vinyylilattia vs. laminaattilattia.

Kuva: Vinyylilaminaatti esiintyy Googlen haussa mutta jos löydät verkkokaupoista tai myymälöistä samalla nimellä tuotteita, kyse on todennäköisesti virheestä markkinoinnissa.

Vinyyliparketti - vinyyliä ja puuta sekaisin vai mikä ihme?

Vinyyliparketin suhteen kyse lienee pääosin lattian ostaneiden omistajien käyttämästä väärästä termistä eli puhtaasti väärinkäsityksestä. Kyseessä on yleensä vinyylilattia, joka on kelluvaksi eli uivaksi lattiaksi asennettava, eli lukkoponteilla varustettu vinyylilattia, joka näyttää jalopuiselta lankkuparketilta. Tällainen lattia voi näyttää aidolta puuparketilta kuviointinsa ansiosta, mutta se ei sisällä oikeaa puuta kulutuspinnassa laisinkaan. Oikea markkinointitermi tulisi olla vinyylilattia tai vinyylilankku, joista jälkimmäinen kuvaa paremmin lattian lankkumaisen rakenteen.

Vinyylilattioissa voi olla myös puukuituinen runko. Tällöin vinyylilattian pinnan alla on usein HDF-levy, joka sisältää formaldehydiä, jota harva haluaa kotiinsa enää tänä päivänä.

Kuva: Google tietää kertoa, että hakuja "vinyyliparketti" nimellä tehdään vielä jonkin verran, vaikka paremminkin kyse on vinyylilankusta ja vinyylilattiasta, jossa on jalopuun kuten tammen tai mäntylattian kuosi.

Kovapuulattia vs. aito parketti vs. hybridilattia

Vinyyliparkettia tai puun näköistä lattiaa etsivän on hyvä tietää myös se, että markkinoilla on joitakin jalopuupintaisia puuviilulattioita tai kovapuulattioita, jotka eivät täysin vastaa aitoja, perinteisiä parkettilattioita. Tällaisia myydään usein puuviilulattian tai kovapuulattian nimellä ja se on hyvin samankaltainen kuin laminaattilattia rakenteeltaan. Verrattuna laminaattilattiaan, usein kovapuulattiassa on HDF-rungon päällä jalopuusta vain ohut viilu kulutuspintana.

Suomalaisittain on hieman hankalaa, että tuotteen markkinointinimeksi on valittu kovapuulattia, sillä se helposti voi mennä sekaisin myös englanninkielisen "hardwood flooring" termin kanssa. Englanniksi "hardwood flooring" on tyypillisesti jalopuuta koko lankun paksuudelta ja "engineered hardwood flooring" sen sijaan parkettimainen rakenteeltaan, jossa jalopuuta on 2-3 mm kulutuspintana.

Suomeksi markkinoitava kovapuulattia ei vastaa tällöin englanninkielistä hardwood flooring -termiä laisinkaan. Käännösten takia markkinointimateriaaleissa kannattaakin siis tutustua teknisiin tietoihin ja tutkia, kuinka paksu jalopuinen kulutuspinta on.

Moni kovapuulattiana markkinoitava sisältää paljon ohuemman jalopuukerroksen kulutuspintana kuin aito parkettilattia. Tähän usein perustuu kovapuulattian edullisuus: siinä on vähemmän jalopuuta ja kulutuspintaa kuin aidossa parketissa. Usein kovapuulattiaa ei voi hioa toisin kuin aidon parkettilattian voi hioa parikin kertaa. Tutustu myös emoyhtiömme parkettituotteisiin Lapuafloors.fi osoitteessa ja lue 6 eroa parkettilattioista, mikäli harkitset jalopuista lattiaa.

Hybridilattiaa markkinoidaan siten, että se yhdistää laminaatin puumaisuuden ja vinyylin parhaat puolet. Tutustu kirjoitukseemme hybridilattioista, jossa kerromme, mistä tuotteessa on kyse.

Kuva: Vinyylilattiakaupan lattiamestaria Ville Kalliota hymyilyttää joskus asiakkaiden hauskat termit alan tuotteista, mutta kerromme mielellämme aina lisää mistä lattia koostuu ja mihin kannattaisi kiinnittää huomiota mm. kulutuskestävyyden osalta. Kuvassa emoyhtiömme Nordic Floors Oy:n Lapua Floors tammiparkettituotteita kaikille sellaisille, jotka haluavat satsata vinyylilattian sijaan aitoon jalopuuparkettiin ja haluavat Suomessa valmistetun ja öljyvahatun tammiparketin huomattavasti edullisemmin.

Haluatko tietää muista lattioista lisää, kuten miten yllä mainitut vinyylilattiat ja laminaattilattiat vertautuvat mm. korkkilattioihin ja laattalattioihin? Lue suuri lattiavertailumme, jossa käymme läpi yksityiskohtaisesti myös muut suositut lattiamateriaalit hyvine ja huonoine puolineen.