Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Vinyylikorkki: lämpimin vinyylilattia vai valheellisesti markkinoitu?

Julkaistu 08.09.2022

Asiakkaamme kysyi meiltä, mitä eroa on vinyylikorkilla ja vinyylilattialla. Hinnassa eroa voi olla jopa 10-20 euroa neliöltä, mutta käyttökokemukseltaan ne ovat miltei identtisiä: kummassakin pinta on polyuretaania (PUR). Sen takia nimikin: vinyyli. Pinnan alla olevassa rakenteessa piilee kuitenkin eroja. Usein vinyylikorkkilattiat ovat huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja, vaikka teknisesti ne voivat olla jopa huonompia. Tämä on yksi syy miksi emme ole ottaneet vinyylikorkkilattioita valikoimaamme, sillä niissä on suuri reklamaatioaste pääosin yhden syyn takia: niissä on edellisen sukupolven laminaattilattioista tuttu 9-11 mm paksu HDF-runko. Vinyylikorkkilattia mielletään lämpimäksi lattiaksi ja väite on ihan oikeassa, kun lattiaa verrataan laminaattilattiaan.

Vinyylilankun ja vinyylikorkin välillä sen sijaan kyse on lattiateknologian evoluutiosta: vinyylilankku on uuden sukupolven lattia, jossa ei ole vinyylikorkille tyypillisiä kosteus- ja akustiikkaongelmia. Tutkitaan asiaa alla tarkemmin:

Kuva: vasemmalla HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia, paksuus 10mm. Oikealla uuden sukupolven SPC-runkoinen vinyylilankku, paksuus 4mm.

Runko, kosteuden kesto

Vinyylikorkkilattia: tyypillisesti polyuretaanikerroksen pinnan alla on HDF-runko, eli high-density fiberboard. HDF on hyvin tiivistä puukuitulevyä, jonka valmistuksessa käytetään formaldehydihartsia sideaineena. HDF-runkoisia lattioita on käytetty jo pitkään ja monet muistavat Suomessakin yli 10 vuotta sitten suositut laminaattilattiat, joissa on myös HDF-runko. Vain pinta on erilainen.

Sahatessa vinyylikorkkilattiaa, jossa on HDF-runko, kannattaa huomioida pölyn leviäminen ja asianmukaiset hengityssuojaimet formaldehydin takia (erityishuomio allergikoille!). Formaldehydihartsi on käytössä HDF-rungon valmistuksessa ja löyhästi suomennettuna kyse on liimasta/sideaineesta.

Molemmat sekä HDF-runko, että sen sisältämä korkkikerros on vaatimaton kosteuden kestoltaan, sillä vedelle altistettuna se alkaa imemään kosteutta erityisesti saumakohdista. Tämä on tyypillistä kaikille puupohjaisille materiaaleille. Vinyylikorkkilattiaa ei voi tämän takia enää nykyään suositella eteiseen tai keittiöön. Tämä on suurin syy miksi HDF-rungolla varustetut vinyylikorkkilattiat sekä laminaattilattiat muuttuvat saumojen kohdalta koholle ja ruman näköiseksi. Valmistajan takuu ei korvaa saumoista sisään päässeen kosteuden ongelmia.

Vinyylilattiakaupan vinyylilankku: runko on PVC:n ja lasikuidun (PVC-runkoinen), tai PVC:n ja kalkkikiven komposiittisekoite (SPC-runkoinen, Stone Plastic Composite), joka on modernilla, uudella teknologialla valmistettu ja ylivertainen vinyylikorkkiin nähden. Se on vinyylikorkkilattiaa ohuempi, mutta tiiviimmän ja kovemman rakenteensa ansiosta iskun kestoltaan huomattavasti lujempi. PVC-runkoiset lattiat ovat meillä ftalaattivapaita ja lattiat eivät tuota formaldehydipäästöjä. Siksi se on erinomainen valinta allergikoille ja muille, jotka arvostavat sisäilman laatua. Se on myös hygieninen ja turvallinen sillä materiaali ei ole otollinen bakteerien/sienien kasvualusta. Komposiittirunkoisen vinyylilattian katkaisu tapahtuu veitsellä viiltämällä ja katkaisemalla se taittamalla. Se on helppo työstää, siisti asentaa, eikä levitä tiloihin sahauspölyä. Mikäli etsit nyt vinyylilattiaa, varmista että uudessa lattiassasi on uuden sukupolven PVC- tai SPC-runko. Tällöin olet valinnut kestävän, laadukkaan ja turvallisen vaihtoehdon etkä vanhentunutta teknologiaa. Lisäksi uuden teknologian vinyylilankut eivät ole kalliimpia kuin vinyylikorkit - päin vastoin.

Uuden rungon ansiosta vesi ei ole ongelma PVC-/SPC-komposiittirunkoiselle lattialle, minkä takia se sopii erinomaisesti mm. keittiöön vesipisteen läheisyyteen. Suosittelemme kuitenkin pitämään lattian kuivana, sillä lattiaa ei ole tarkoitettu asennettavaksi märkätiloihin tai ulkotiloihin. Lattia kestää erinomaisesti julkitilakäytössä esim. toimistoissa ja myymälöissä, joissa talvella kannetaan kengissä lunta sisään.

Kuva: komposiittirungolla varustetun vinyylilankun pontit ja runko kestävät paremmin kosteutta kuin HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia. Kuvassa lukkoponttirakenne joka on helppo ja nopea asentaa.

Kosteustesti

Testasimme mallistomme 18,90 €/m2 maksavan uuden sukupolven vinyylilankun sekä arvokkaan 39,90 €/m2 vinyylikorkkilattian kosteustestissä. Laitoimme lattioiden mallipalat upotuksiin veteen 4 tunniksi. Lopputuloksena vinyylikorkkilattia imi kosteutta reilusti sisäänsä ja 10mm paksu runko turposi 12mm paksuksi, pinta alkoi aaltoilemaan eli runko muutti muotoaan. Muoto ei palautunut kuivatuksen jälkeen ennalleen mutta vinyylikorkin takuu ei kata virhettä sillä se on "käyttäjän virhe". Kaikki tiedämme, ettei vesi eteisessä talvikengistä tai keittiössä vesipisteen äärellä ole mitään muuta kuin normaalia elämää eikä käyttäjän virhe.

PVC-runkoinen vinyylilankkumme sen sijaan selviytyi koetuksesta ongelmitta. Edes reunoissa polyuretaanipinta ei lähtenyt repsottamaan eli kiinnitys PVC-komposiittirungon kanssa säilyi erinomaisena. Tämän takia julkitiloihin ei kannata valita mitään muuta kuin PVC-komposiittirunkoinen lattia.

Kuva: Vinyylilattiakaupan uuden sukupolven vinyylilankku (yllä) ja edellisen sukupolven HDF-runkoinen vinyylikorkki (alla) kosteustestin jälkeen. Lopputulos: vinyylikorkkilattia turposi 20 % ja vinyylipinta muuttui kupruilevan lainehtivaksi. Keittiössä vinyylikorkkilattia saattaa olla huonossa kunnossa jo muutaman vuoden saumojen kosteusrasituksen jälkeen.

Kuinka realistinen kosteustesti on? Harvalla lattia joutuu upotuksiin veden kanssa, eli totta kai esimerkkimme on liioiteltu. Tästä huolimatta kosteusrasitusta syntyy normaalikäytössä vuosien aikana runsaasti erilaisissa tilanteissa. Normaali lattioiden pesu kostealla liinalla pyyhittäessä aiheuttaa kosteusrasitusta saumoihin. Samoin keittiössä vesipisteen lähellä vedenroiskeet lentävät, lapset tiputtavat lattialle vettä ja mehua, ikkunasta saattaa lentää vesisateella roiskeita sisään, lemmikin kuten koiran vesikupin äärellä vesi roiskuu, höyrysilitysraudan ansiosta silityslaudalta saattaa tippua vettä lattialle, kylpyhuoneen/saunan oven luona tallustellaan kostein varpain, kuraeteisessä kengät tuovat lunta ja kosteutta sisään. Vesirasitusta on siis joka puolella.

Jokainen HDF-runkoisen laminaattilattian tai vinyylikorkkilattian aiemmin omistanut tietää, että saumat ovat aina HDF-runkoisen lattian heikoin kohta. Kun saumasta kosteus pääsee vuosien myötä runkoon, runko turpoaa saumojen kohdalta ja lattian pinta irvistää ylöspäin. Valmistajat eivät myönnä takuuta HDF-runkoisten lattioiden saumojen turpoamiselle eli asiassa häviää aina asiakas itse.

Saumat ovat heikoin lenkki HDF-runkoisessa lattiassa ja se on syy numero yksi, miksi emme ota omaan mallistoomme myyntiin HDF-runkoisia lattioita miltään vinyylilattiavalmistajilta. Lattia-alalla asentajat, jälleenmyyjät ja tehtaat tietävät, että näissä lattioissa reklamaatioita syntyy eniten, eikä takuu korvaa kosteuden aiheuttamia ongelmia, mikä on mielestämme kuluttajan edun vastaista. Toimitamme itse vinyylilattioita mm. usean suuren kunnan vuokra-asuntoihin joissa asennettavaksi hyväksytään ainoastaan uuden teknologian vinyylilattiat tästä syystä.

Lattian lämpö ja korkin eristävät ominaisuudet

Moni valmistaja ja myyjä markkinoi vinyylikorkkilattiaa lämpimänä vaihtoehtona. Perustelut liittyvät väitteeseen, että korkkikerros "eristää". Vinyylikorkki on itseasiassa yhtä lämmin kuin mikä tahansa vinyylilattia, sillä vinyylilattian pintamateriaali on tyypillisesti ihan samaa: polyuretaania (PUR).

Vinyylikorkkilattiassa on 1-2 korkkikerrosta integroitu HDF-runkoon, eli korkin funktiona pääosin on toimia lankun askeläänieristeenä eli integroituna alusmateriaalina. Vinyylikorkkilattia ei siis silloin vaadi alusmateriaalia asennusvaiheessa alleen. Korkki ei tosin ole merkittävästi parempi askeläänieristeenä, eikä se eristä lämpöä, joka vaikuttaisi käytössä. Rakenne on hyvin samankaltainen kuin SilentTECH-mallistomme vinyylilattioissa, joissa on pohjaan integroitu ääntä vaimentava vaahtopohja. Vaahtopohja toisin kuin korkki, on 100 % veden kestävä eli se ei myöskään turpoa. SilentTECH-vinyylilankkua kannattaakin harkita sen takia että sen avulla säästää alusmateriaalin hankinnan hinnan sekä asentaessa alusmateriaalia ei tarvitse leikata lattian alle erikseen.

HDF-runkoinen lattia on usein yli tuplasti paksumpi kuin vinyylilankku, minkä takia HDF-runkoinen lattia kopisee hieman enemmän. Vinyylilattiakaupan PVC- ja SPC-komposiittirunkoisen vinyylilattian alle asennetaan alusmateriaali, joka toimii askeläänieristeenä. Kummatkin lattiat joustavat jalan alla alusmateriaalinsa ansiosta juuri hieman, minkä takia niillä on mukava kävellä kotona paljain jaloin tai toimistossa kengin. Alusmateriaalin päätarkoitus äänenvaimennuksen lisäksi on tasoittaa alla olevan pinnan pienet epätasaisuudet jotta lattian pontit kestävät käyttöä.

Mikä on lämpimin vinyylilattia?

Koska pintamateriaali lattioissa on sama, on hyvä muistaa, että pintamateriaalin lämmönjohtavuus perustuu käytetyn materiaalin ominaisuuteen. Esimerkiksi laattalattia tuntuu usein kylmältä jalan alla, sillä laatta materiaalina johtaa lämpöä tehokkaasti iholle. Laatan lämpötila lämpötilamittarilla mitattuna ei ole eri kuin polyuretaanilla varustetun vinyylilankun tai vinyylikorkin, se vain tuntuu kylmemmältä paremman lämmönjohtavuuden takia. Kaikki WC-pöntölle pimeässä istuneet ilman muovisuojusta tietävät tämän erittäin hyvin. Hyrr..!!

Vinyylilattioiden pintamateriaalin ollessa sama, myös lämmönjohtavuus ja tuntuma paljaan jalkapohjan alla on identtinen. Olemme tehneet lukuisia sokkotestejä ihmisille joissa annamme mahdollisuuden paljain jaloin tai kädellä kokeilla lattian pintalämpöä. Ellet usko, tilaa ilmaiset mallipalat ja kokeile itse - väitämme ettet huomaa eroa vinyylilankun ja vinyylikorkkilattian välillä. Kukaan sokkotestiin osallistuneista asiakkaistamme eivät ole huomanneet vinyylikorkin ja vinyylilankun välillä eroja lämpötilassa.

Lattian hiljaisuus/akustisuus

Teimme videolle äänitestauksen kilpailijan laadukkaasta vinyylikorkista jonka hinta on 39,90 €/m2, jota testasimme mallistomme perusmalliin jonka hinta on 18,90 €/m2. Kuuntele alta testimme tulos ja päätä itse, kumpi on hiljaisempi vaihtoehto:

https://www.youtube.com/watch?v=oBjzYT2J_rE

Yhteenveto

Vinyylikorkkilattia:


+ Asennuksessa lattian alle ei tarvita erikseen alusmateriaalia

+ Lämmin polyuretaanipintansa ansiosta

- Heikko iskunkestävyys pehmeämmässä rungossa: HDF ja korkki rungossa antavat iskulle mahdollisuuden upota pinnasta runkoon helpommin

- Hinta (jopa yli 10-20 €/m² kalliimpi)

- Käytetty formaldehydihartsi HDF-rungossa, pölyäminen sahatessa

- HDF-rungon kosteuden kesto, saumojen kosteusrasitus heikko

- Kopisee hieman enemmän puupohjaisen materiaalinsa ja paksuutensa takia


Vinyylilattiakaupan vinyylilattia:


+ Hinta

+ Lämmin polyuretaanipintansa ansiosta

+ Erinomainen iskunkestävyys tiiviimmässä rungossa: PVC-komposiittirungon tiivis ja kova rakenne vaikeuttavat iskun uppoamista pinnasta runkoon asti, jolloin myös pinta pysyy parempana jopa kuin laminaattilattioissa jotka ovat tunnetusti hyviä kestävyydeltään (katso vertailumme ja kuvat vasaran iskuista: laminaatti vs. vinyyli)

+ Pölytön asentaa, sopii allergikoille: ei formaldehydiä tai ftalaatteja

+ Komposiittirungon kosteuden kesto, sopii keittiöön ja eteiseen, julkitiloihin toimistoihin ja myymälöihin

+ Aavistuksen hiljaisempi kuin vinyylikorkkilattia, sillä runko on tiiviimpi ja ohuempi eikä sen ansiosta "kopise"

- Hintaan ei sisälly alusmateriaali, joka pitää ostaa erikseen (n. 4,90 €/m2). Huom! SilentTECH-vinyylilankuissamme on integroitu askeläänieriste eli säästät SilentTECH-vinyylilankun hankinnassa alusmateriaalin hankinnan hinnan.


Älä usko meitä vaan, tilaa ilmainen mallipala ja tee testi kotonasi eri valmistajien lattioiden ja lattiateknologioiden mallipalojen välillä.