phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 25.05.2024


Suomi-lattia-suomi -sanakirja: Mitä eri termit tarkoittavat?

Julkaistu 25.05.2024

Lattiamarkkinoilla vilisee erilaisia termejä ja outoja ilmaisuja, ja ensimmäisiä kertoja lattiakaupoille suuntaavan saattaakin olla vaikeaa pysyä perillä, mitä milloinkin tarkoitetaan. Halusimmekin helpottaa lattiaviidakossa suunnistamista, ja selitimme auki tärkeimpiä termejä:

Aluslattia: Aluslattia on lattiarakenteen osa, joka sijaitsee varsinaisen lattiamateriaalin alla ja toimii sen pohjarakenteena. Aluslattia on usein betonia tai muuta kiviainespohjaista materiaalia, mutta aluslattiaksi saatetaan jättää myös vanha alustastaan liimattu ja tasoitettu lattiamateriaali. 

Askeläänieriste: Askeläänieriste on materiaali, joka vähentää askelten aiheuttamaa melua lattialla. Askeläänieriste voi olla lankkuihin valmiiksi integroituna, kuten Vinyylilattiakaupan lattioissa, tai myydään rullatavarana ja asennetaan erikseen aluslattian ja lattianpäällysteen väliin 

Chevron: Chevron-lattia eli ranskalainen kalanruoto on kalanruotokuvion kaltainen lattia, jossa jokainen lankku leikataan päädyistään viistoon ja asetetaan toisiaan vasten V-muodostelman luomiseksi. 

Eritasolista: Eritasolista on lista, jota käytetään eri korkeuksilla olevien lattioiden yhdistämiseen. Lista tasoittaa esimerkiksi eri huoneiden väliin jäävää korkeuseroa, mikä tekee lopputuloksesta sekä siistin että käytännöllisen. Korkeusero saattaa johtua esimerkiksi kahdesta eri paksuisesta lattiamateriaalista. 

Formaldehydi: Formaldehydi on kemiallinen yhdiste, jota käytetään laajalti monissa erilaisissa rakennusmateriaaleissa, mutta joka voi aiheuttaa terveysriskejä ja heikentää hengitettävän sisäilman laatua. 

Ftalaatti: Ftalaatit ovat kemikaalien ryhmä, joita käytetään esimerkiksi muovien pehmentämiseen. Ftalaatit saattavat olla haitallisia terveydelle, mutta niitä käytetään tuotannossa monella eri alalla sekä kuluttajille suunnatuissa että teollisuustuotteissa. 

IXPE: IXPE on korkeatiheyksinen vaahtomuovikerros, jota käytetään erikseen asennettavana lattian alusmateriaalina tai integroidaan valmiiksi lattialankkuihin askeläänen vaimentamiseen ja mukavuuden lisäämiseen. 

Jalkalista: Jalkalista on lattian ja seinän liitoskohtaan asennettava lista, joka peittää rakoja ja viimeistelee lattian ulkonäön. Jalkalistoja on monia eri tyylisiä, ja ne kiinnitetään seinään lattian määräämälle korkeudelle 

Kalanruotolattia: Kalanruotolattia on lattiatyyppi, jossa laudat asetetaan “siksak-kuvioon” muodostaen kalanruodon kaltaisen kuvion. Laudat leikataan lyhyiksi suorakulmaisiksi. Kalanruotoladonnalla on tunnettu klassikkolattian maine. 

Kattolista: Kattolista on seinän ja katon väliseen kulmaan asennettava lista, joka peittää mahdollisen materiaalien liitoskohdan ja viimeistelee huoneen ulkonäön. 

Kovapuulattia: Kovapuulattian pinta valmistetaan aidosta puuviilusta, joten se näyttää parkettilattialta. Se ei kuitenkaan ole läpikotaisin puuta – suurimmassa osassa kovapuulattioissa on laminaatin HDF-runko. Vinyylilattiakaupan kovapuulattioissa on 100 % vedenkestävä kivikomposiittirunko.

Kulutuspinta: Lattian kulutuspinta on lattian ylin kerros, jonka tehtävä on kestää mekaanista kulutusta ja suojata lattiaa vaurioilta ja kolhiintumiselta. Pienet terävät roskat ja hiekka kuitenkin naarmuttavat minkä tahansa lattian kulutuspintaa – siksi lattiasta kannattaakin pitää hyvää huolta. 

Käyttöluokka: Lattian käyttöluokka kertoo lattian kestävyydestä ja määrittää kategorioihin jaotellen sen sopivuuden eri käyttökohteisiin, kuten kotiin tai julkisiin tiloihin. 

Laminaatti: Laminaattilattia on synteettinen lattiamateriaali, joka koostuu useista kerroksista ja jäljittelee ulkonäöltään tavallisesti puuta tai kiveä. Laminaattilattiassa on HDF-kuiturunko, joka ei kestä kosteutta kovin hyvin. 

Lattianpäällyste: Lattianpäällyste on varsinainen lattiamateriaali, joka asennetaan aluslattian päälle luomaan lopullinen kävelypinta. Se voi olla esimerkiksi parkettia, laminaattia, vinyyliä tai laatoitusta, ja sen valinnalla vaikutetaan huoneen ulkonäköön, kestävyyteen ja käyttömukavuuteen. 

Liikuntasauma: Liikuntasauma on lattian rakenteellinen rako, joka jätetään mahdollistamaan uivan materiaalin luonnollinen laajeneminen tai kutistuminen lämpötilan ja kosteuden vaihteluiden vuoksi. Liikuntasauma estää lattian vaurioitumista, kuten kupruilua tai halkeilua. Raot peitetään usein listoilla. 

Liukuesteluokka: Liukuesteluokka kertoo nimensä mukaisesti lattian pinnan liukkauteen vaikuttavista ominaisuuksista. Moni haluaa ottaa lattian liukkauden huomioon esimerkiksi lapsi- tai lemmikkitaloudessa. 

Lukkopontti: Lukkopontti on ponttirakenne, joka mahdollistaa lattialautojen helpon ja tiiviin liittämisen ilman liimaa. Lukkoponttejakin on erilaisia, ja niiden asennustapa saattaa vaihdella. Lukkopontilliset lattiat asennetaan uivaksi. 

Mallipala: Lattian mallipala on pieni näytepala lattiamateriaalista, joka auttaa asiakasta valitsemaan oikean materiaalin ja sävyn. Mallipalasta saattaa olla apua myös muiden sisustukseen sopivien materiaalien valinnassa. 

Mikroviiste: Mikroviiste on lattialaudan reunan hienovarainen viiste, joka korostaa yksittäisten lautojen rajoja. Mikroviistettä ei erota lankuista selkeästi, mutta niitä käytetään luomaan lopputuloksesta siisti ja huoliteltu. 

Paloluokka: Paloluokka määrittää lattiamateriaalin paloturvallisuuden, palonkestävyyden ja sen, kuinka hyvin se hidastaa palon leviämistä. 

Parketti: Parketti on perinteisenä tunnettu ja arvostettu puinen lattiamateriaali, joka koostuu tavallisesti useista kerroksista. Sen pintakerroksena on usein jalopuu, kuten tammi tai saarni.  

PE-kalvo: PE-kalvo on polyeteenistä valmistettu muovikalvo, jota käytetään lattian alla kosteuden estämiseksi. Kalvoa tulee käyttää kaikkien betonisten tai kiviainespohjaisten aluslattioiden päällä, ja se asennetaan suoraan aluslattialle ennen askeläänieristettä ja lattianpäällystettä. 

Polyuretaani (PUR): Polyuretaani on kestävä muovipinnoite, jota käytetään lattiamateriaalien suojaamiseen ja kestävyyden lisäämiseen. Vinyylilattian kulutuspinta muodostuu huomaamattomasta mutta laadukkaasta polyuretaanikalvosta. 

Pontti: Lattian pontti on lattialaudan reunoissa sijaitseva kiinnitys, joka mahdollistaa lautojen liittämisen toisiinsa. Pontteja on erilaisia, ja niiden asennustavat saattavat poiketa toisistaan. 

Saumalista: Saumalista on lista, jota käytetään lattian saumakohtien peittämiseen ja viimeistelyyn. Saumakohtia muodostuu tavallisesti esimerkiksi eri huonealojen välille tai suuriin tiloihin, joissa uivaksi asennettu lattia jaetaan raon muodostavalla liikuntasaumalla. 

Sisäilmaluokitus: Sisäilmaluokitus kertoo, kuinka paljon lattiamateriaali vapauttaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) ja vaikuttaa sisäilman laatuun. Esimerkiksi M1-luokitus kertoo Suomen oloihin suunnitellun ympäristöluokituksen korkeimmasta mahdollisesta tasosta. 

SPC (Stone Plastic Composite): SPC eli suomeksi kivikomposiitti on kestävä ja vedenkestävä lattian runkomateriaali, jota käytetään Vinyylilattiakaupan omien mallistojen vinyyli- ja kovapuulattioissa. Runko valmistetaan osittain muovista, mutta suurin osa siitä koostuu kalkkikivestä. 

Uiva tai kelluva asennus: Uiva tai kelluva asennus tarkoittaa lattian asennustapaa, jossa lattiamateriaali ei ole kiinteästi kiinni alustassa, vaan lepää sen päällä. Lankut kiinnitetään toisiinsa lukko- tai liimaponttien avulla. 

Varjolista: Varjolista on koristelista ja kattolistan tyyppi, joka asennetaan seinän ja katon väliin luomaan pientä varjoa tai syvyyttä, joka peittää esimerkiksi maalauksen tai tapetoinnin yläreunan pienet virheet siististi alleen. 

Viilu: Viilu on ohut kerros aitoa puuta, jota käytetään rakennus- tai lattiamateriaalin pintaa koristavana kerroksena antaen sille sen kauniin ulkonäön. Viilu löytyykin esimerkiksi kovapuulattioidemme pinnasta. Sekä huonekaluissa että lattioissa viilu tavallisesti vielä pintakäsitellään kestävyyden vuoksi. 

Viiste: Viiste on lattialaudan reunan viistottu kulma, joka korostaa yksittäisiä lautoja ja lisää visuaalista syvyyttä. Viiste voi olla pehmeän pyöristetty tai kulmikkaampi, ja se voi sijaita vain lankkujen pitkillä sivuilla tai myös päädyissä. 

Vinyylikorkki: Vinyylikorkki näyttää vinyylilattialta, mutta sen runko valmistetaan tavallisesti HDF-puukuidusta, ja siinä on yksi tai useampi korkkikerros. Laminaatin tapaan lattian runko ei ole kovin kosteudenkestävä. 

Vinyylilaatta: Vinyylilaatta on vinyylistä valmistettu lattialaatta, joka on kestävä ja vinyylin tapaan helppo asentaa. Laattojen pinnassa toistuvat usein eri kivimateriaalien kuvioinnit. Lopputulos näyttää laattalattialta, mutta on lämmin ja mukava jalan alla. Vinyylilaatta soveltuu kuitenkin vain kuiviin tiloihin, kuten keittiöön ja eteiseen. 

Vinyylilattia: Vinyylilattia on kestävä, vedenkestävä ja helppohoitoinen lattiamateriaali, jonka sävy- ja tyylivalikoima on laaja. Vinyylilattia soveltuu kodin ja julkisten tilojen kuiviin tiloihin, ja ulkonäöltään se muistuttaa usein aitoa luonnonmateriaalia.