Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 14.06.2024


Vinyylilattia arjessa mukana vuodenajasta toiseen: Miten huolehtia lattiasta kesällä?

Julkaistu 14.06.2024

Suomessa vuodenajat ovat rikkaus, mutta jokainen vuodenaika asettaa myös omia haasteitaan ja huomionarvoisia seikkojaan kodin rakenteille ja pintamateriaaleille. Vinyylilattia on yksi kaikkein helppohoitoisimmista ja vaivattomimmista lattiamateriaaleista, mutta myös sen ylläpidossa kannattaa huomioida muutama vinkki, joiden avulla lattia pysyy kauniina kesästä toiseen.

Vinyylilattia ja auringon UV-säteily


Kesä on monille lempivuodenaika juuri ihanan lämmön ja valon ansiosta, mutta vinyylilattian pinta ei pidä voimistuneesta UV-säteilystä. Ajan mittaan vinyylilattia saattaa auringonvalon vaikutuksesta haalistua ja jopa muuttaa hieman väriään. Jos voimakkaasti auringolle altistuvassa kohdassa sattuu vuodesta toiseen olemaan esimerkiksi maton reunakohta, saattaa ajan mittaan raja jäädä näkyviin myös lattiaan, kun vinyylin pinta maton ympärillä ”virttyy”.Suosittelemmekin vaihtelemaan kotona mattojen ja muiden lattiapinnan tekstiilien paikkaa säännöllisesti. Erityisen tärkeää valon kannalta on aurinkosuojaus kohteesta ja halutusta tyylistä riippuen esimerkiksi verhoilla, kaihtimilla tai UV-suojakalvolla. Erityisesti huonetiloissa, joissa aurinko paistaa voimakkaasti pitkään, aurinkosuojaus suojaa lattiaa myös kovilta lämpötilamuutoksilta.

Muistathan kuitenkin lohdutuksena, etteivät lattian värimuutokset tapahdu tietenkään ihan lyhyessä ajassa, ja auringonsäteiltä suojaaminen varmistaakin vinyylilattian kauniin ulkonäön säilymisen vuosikausien käytössä!

Vinyylilattia naarmuuntuu hiekanjyvistä


Kesäkausi on myös aikaa, jolloin hienompaa hiekkaa ja roskaa kulkeutuu sisälle enemmän kenkien ja ulkoleikkien mukana. Hiekanjyvät, multa ja muut karkeammat epäpuhtaudet saattavat kulkeutua mattojen, huonekalujen ja jalkojen alle hiertämään vinyylilattian pintaan ikäviä naarmuja, jotka heikentävät pinnan kestoa ja tekevät siitä epäsiistin näköisen.Suosittelemme käyttämään sisäänkäyntien luona ovimattoja, riisumaan kengät heti sisään tullessa ja huolehtimaan säännöllisestä puhdistuksesta myös mattojen alta. Mattoja kannattaa niiden kestävyyden mukaan myös aina lian kertyessä puhdistaa tai tampata, jotta lika ei pääse kertymään tekstiiliin. Huomioithan, että vinyylilattialla ei suositella kumipohjaisia mattoja, sillä ne saattavat aiheuttaa lattian pinnan värjäytymistä!

Yleisesti ottaen säännöllinen puhdistus lakaisemalla, imuroimalla tai moppaamalla, auringonvalon riskien huomioiminen sekä lämpötila- ja kosteustasapainon pitäminen mahdollisimman tasaisena kantavat vinyylilattian ja muidenkin pintamateriaalien ylläpidossa jo pitkälle. Kun perusjutut ovat kunnossa, vinyylilattia loistaa kauniina reippaassakin käytössä vuodesta toiseen.