Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.05.2023


Miten vinyylilankun ja laminaatin puhdistus eroavat toisistaan?

Julkaistu 08.05.2023

Vinyylilattia ja laminaatti ovat usein keskinäisen vertailun kohteena, koska molemmat tunnetaan edullisena lattiamateriaalina, jotka tarjoavat reilusti valinnanvaraa esimerkiksi sävyn ja pinnan kuvioinnin suhteen.

Kosteudenkesto vaikuttaa vinyylilankun ja laminaattilattian puhdistukseen

Vinyylilattian puhdistamiseen riittää yleensä kostea moppi tai liina. Säännöllisessä puhdistuksessa vinyylilankun pesu sujuu jopa pelkällä vedellä, mutta usein apuna on myös mieto puhdistusaine. Puhdistuksessa kannattaakin käyttää nimenomaan vinyylilankun pesuainetta, joka ei kuluta lattian pintakerrosta tai jätä siihen jälkiä.Laminaattilattia vaurioituu selkeästi vinyylilattiaa herkemmin kosteuden vaikutuksesta. Laminaatille sopiikin kaikkein parhaiten puhdistus kuivamenetelmillä, jotta vältytään lankkujen ja niiden saumakohtien vedenpitävyyden heikkenemiseltä.

Ajoittain tietysti myös laminaatin puhdistus vaatii kosteutta ja moppaamista. Laminaattilattian pesu tuleekin juuri heikohkon kosteudensiedon vuoksi tehdä mahdollisimman nihkeäksi puristetulla liinalla tai mopilla. Myös tällöin puhdistusaineeksi kannattaa valita tarkoitukseen valmistettu laadukas laminaatin pesuaine - vääränlainen puhdistusaine saattaa synnyttää lattiaan tahroja, jotka on vaikeaa saada poistettua.

Vinyylilankku vs. Laminaatti: mitä vaikeampien tahrojen poistossa tulee huomioida?

Tahrojen poistaminen vinyylilattialta sujuu yleensä hieman kätevämmin kuin laminaatilta. Vinyylilattian pinta ei ime likaa tai tahroja, ja pinttyneempikin lika irtoaa hyvin pelkällä rätillä ja puhdistusaineella. Laminaatin pinnan kanssa kannattaa olla vähän varovaisempi.Tahroja ei laminaattilattiasta kannata yrittää poistaa liian aggressiivisesti, sillä sen pinta on herkempi ja alttiimpi vaurioitumiselle kuin vinyylilankku. Monet vinyylilankun ongelmat onkin onnistuttu välttämään kestävän kivikomposiittirungon ansiosta, mutta laminaatin hdf-puukuituinen runko on pehmeämpää ja alttiimpaa kolhiintumiselle. Myöhemmin laminaatin korjaus huomaamattomasti on hyvin vaikeaa.

Laminaatti vai vinyyli?

Kummankin lattiatyypin säännöllinen puhdistus on tärkeää, jotta lattia säilyy kauniina ja siistinä mahdollisimman pitkään. Kummankin lattiamateriaalin käyttöikää voidaan pidentää entisestään huolehtimalla huonekalujen jalkojen suojaamisesta muovisilla tai huopaisilla suojatassuilla. Ovimattoja käyttämällä ja vilkaskulkuisimmat kohdat matoilla suojaamalla lattian pintakerroksen kulumista tai naarmuuntumista voidaan ehkäistä tehokkaasti.

Vinyylilattian puhdistaminen on huolettomampaa ja lattia on kokonaisuudessaan kestävämpi kuin laminaattilattian. Vinyylilattia sopiikin erityisen hyvin vaikkapa kodinhoitohuoneeseen tai keittiöön, missä lattian kosteudelle altistuminen on arkipäivää. Laminaattilattian puhdistus vaatii hieman enemmän huomioon ottamista, mutta toisaalta laminaatin hinta on materiaalina hieman vinyyliä edullisempi. Kuitenkin molemmissa lattiatyypeissä avain on säännöllinen puhdistus ja pesu materiaalin ominaisuudet huomioon ottaen.

Kattavamman tekstin laminaattilattian ja vinyylin eroista ja yhtäläisyyksistä löydät esimerkiksi täältä.