Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Syksyn sävyt
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Hybridilattian suurin heikkous selittää sen edullisuuden

Julkaistu 08.09.2022

Hybridilattia kuulostaa teknisesti hyvältä sen väittämän mukaan, että se yhdistää vinyylilankun ja laminaatin parhaat puolet; vinyylilankun vedenkestävyyden sekä laminaatin puun tunnun. Emoyhtiömme Nordic Floors Oy on lattioiden erikoisliike, jolla on valikoimassaan vinyylilankkuja, parkettilattioita sekä massiivibambulattioita. Etsimme jatkuvasti parhaita vaihtoehtoja asiakkaillemme markkinoilta. Monet asiakkaat ovat kysyneet meiltä miten hybridilattia ja vinyylilankku eroavat toisistaan.

Otimme hybridilattian testiin, koska jos se olisi erinomainen lattia, ottaisimme sen myös itse valikoimaamme. Ikävä kyllä hybridilattia ei lunasta myyntilupauksiaan vedenkestosta: puupohjainen lattia ei voi olla 100 % vedenkestävä ja hybridilattian pinta ei oman tutkimuksemme perusteella edes muistuta polyuretaania (vinyyli). Alla sukellamme lisää näiden lattioiden eroihin, etuihin ja haittoihin.

Vertailu: hybridilattia eroaa merkittävästi vinyylilankusta ja muistuttaa enemmän laminaattia

Lyhyesti voidaan todeta, että hybridilattia on teknisesti heikompi kuin uuden sukupolven vinyylilattiamme. Tähän on muutama syy ja ensimmäisenä tarkastelemme sen vedenkestävyyttä: monen lattiamateriaalin (vinyyli, laminaatti, hybridi) pintamateriaali on itsessään vedenkestävää ehjänä, mutta ero syntyy rungossa ja saumojen mahdollistamassa vedenrasituksessa:

Laminaatissa runko on tunnetusti pääosin puupohjaista HDF:ää (high density fiberboard), jonka suurimmat heikkoudet ovat kosteuden- ja iskunkestävyydessä. Se sisältää allergisoivaa formaldehydiä, joka pöllyää huoneilmaan ja iholle lattiaa sahatessa. Formaldehydi on yksi merkittävimpiä työperäisten sairauksien aiheuttaja (lähde: https://www.ttl.fi/formaldehydi). Lainaus sivustolta:

"Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli formaldehydin ihmiselle syöpää aiheuttavaksi vuonna 2004 perustuen eläinkokeissa ja epidemiologisissa tutkimuksissa havaittuihin nenäsyöpien määrän lisääntymiseen. Formaldehydin nenäsyöpäriskin ajatellaan liittyvän korkeisiin annoksiin, jotka aiheuttavat ärsytystä ja sitä kautta kudosvaurioita nenän limakalvolla."

Haluatko formaldehydiä sisältävää laminaatti- tai hybridilattiaa kotiisi? Harva haluaisi. Tämä oli jo ensimmäinen ennusmerkki ettei hybridilattia läpäise laatutestiämme.

Video: SilentTECH-vinyylilankku vs. hybridilattia äänitestissä. Hybridilattia on huomattavasti äänekkäämpi kynsitestissämme. Hybridilattia tuntui myös testaajatiimimme mukaan viileämmältä paljaalle iholle.

Mallistomme SilentTECH-vinyylilankuissa runko on kalkkikivipohjaista kivikomposiittisekoitetta (SPC, Stone Plastic Composite), joka on 100 % vedenkestävä ja erinomainen iskunkestävyydeltään sillä se on kovempi kuin HDF. Kaikki vinyylilankut eivät automaattisesti ole vedenkestäviä: lue miten vinyylikorkkilattioita usein markkinoidaan jopa virheellisesti vedenkestäviksi lattioiksi. SPC-runkoisessa vinyylilattiassa on 70 % vähemmän muovia (PVC) edellisen sukupolven LVT-vinyylilankkuihin nähden. Näitä ekologisia vaihtoehtoja ovat mm. kaikki SilentTECH-vinyylilankkumme (lue lisää SilentTECH-vinyylilankuista). SilentTECH-vinyylilankku katkeaa mattopuukolla pinnan viiltämällä rikki, eikä pöllyä asennuksessa samaan tapaan kuin katkaisusahalla sirkkelöitävä laminaatti- tai hybridilattia. Vinyylilankuillamme on paras M1-sisäilmaluokitus ja ne on testattu Suomessa VTT:n puolesta. Uivana asennettu vinyylilankku ei täten sisällä liimaa ollenkaan ja on paras vaihtoehto allergisille sekä asennuksessa että sen jälkeen kun mitataan sisäilman laadukkuutta.

Hybridilattia on rungoltaan myös puupohjaista materiaalia ja muistuttaa kovasti HDF:ää. Valmistajan teknisistä tiedoista ei materiaalin koostumusta paljasteta laisinkaan, mutta sisäilmanlaadun ja päästöjen osalta on maininta, että lattia sisältää formaldehydiä (tuttavallisemmin liimaa sidosaineena). Formaldehydi on mm. ihoallergiaa aiheuttava aine, joka pääsee pöllyämään sisäilmaan asennusvaiheessa ja voi kastuttuaan aiheuttaa sisätilaongelmia, sillä se tarjoaa orgaanisena ja huokoisena erinomaisen alustan mikrobeille kasvaa. Hybridilattian puupohjainen materiaali on miltei identtinen HDF:n kanssa, eli sekoitus kierrätettyä puukuitua sekä muita puuntyöstössä mm. sahauksissa sivutuotteena syntyviä jätemateriaaleja.

hybridilattia vs vinyylilattia

Kuvassa päällä vaaleapintainen ja puupohjainen hybridilattia, jossa puukuidut on sekoitettu runkoon. Kuvassa on alla tiivis ja yhtenäinen, SPC-runkoinen SilentTECH Ohra-vinyylilankku. 

Hybridilattian "puupohjaisuus" tarkoittaa ongelmia veden- ja iskunkestävyydessä

Valitettavasti hybridilattia ei korjaa laminaatin ongelmia; molemmissa on rungossa edelleen kosteudelle altis materiaali, joka turpoaa helposti ja aiheuttaa mm. pintaan kupruilua ja saumoihin kohoumia. Hybridilattian pinnan vaurioiduttua pienikin kolhu pinnan kalvossa altistaa kosteuden runkoon jo normaalin lattianpesun yhteydessä. Saati sitten jos lattialle tipahtaa vettä vaikkapa keittiön vesipisteen, kokkailun tai ruokailun yhteydessä, tai eteisessä lumisista talvikengistä. Hybridilattian ostaja saakin siis huolehtia että suojaa erityisen hyvin lattiansa erilaisilta kosteuden rasituksilta.

Hybridilattiasta väitetään sen markkinointimateriaaleissa tulevan vesitiivis, kun asennusvaiheessa se "nakutellaan" kunnolla kiinni. Hybridi- tai laminaattilattian rakenteessa ei kuitenkaan ole mitään elastista saumaa joka takaisi vesitiiviyden, eli väite on räikeästi virheellinen. Ottamissamme lähikuvissa hybridilattian pinta on prässätty reunan sauman yli vain alle millimetrin pituudelta, eli pinta ei jatku täysin koko ponttiin asti. HDF-runkoinen lattia tunnetusti elää asennuksen jälkeen eli on täysin oletettua ja normaalia, että saumojen tiiviys ei pysy eheänä.

Tämä on hyvin yleistä edullisten laminaattilattioidenkin suhteen. Saumat ovatkin näiden lattiatyyppien vaarakohtia, joista kosteus monesti pääsee hitaasti ja varmasti runkoon. Esimerkiksi normaalissa puhdistuksessa kostea/nihkeä liina päästää kosteutta runkoon lattian saumojen kautta helposti. Ei suurta määrää, mutta suurta määrää ei edes vaadita. Tämän tietää jokainen laminaattilattian omistaja, jolla laminaatin pinta saumojen kohdista on alkanut kohoamaan koko asunnossa vuosien aikana.

Komposiittipohjainen vinyylilankku kuten mallistomme SilentTECH-vinyylilankku on sen sijaan on paitsi pinnaltaan myös rungoltaan 100 % vedenkestävä, sillä kivikomposiittirunkoinen lattia ei ime sisäänsä vettä mistään kohtaa. Ellet usko, tilaa mallipala ja upota se vesiämpäriin useammaksi viikoksi. SilentTECH-malleissa integroitu alusmateriaali, IXPE-vaahtopohja, pitää huolen tarjoten yhden lisäsuojakerroksen lattian ja aluslattian välillä.

Hybridilattian paperinohut pinta tarjoaa heikon kulutuksen- ja iskunkeston

hybridilattia vs vinyylilattia pintakalvo

Kuvassa yllä on mallistomme SPC-runkoinen SilentTECH-vinyylilankku, jossa on kolme kerrosta; alimpana integroitu alusmateriaali (1,5mm), SPC-runko (4,0mm) sekä pintakalvo (0,55mm) päällimmäisenä.

Hybridilattiassa pinnan kalvo on todella, todella ohut (kuvassa alla vaaleanharmaan pintakalvo) ja muistuttaa laminaattilattiaa. Tällainen pintakalvo on monesti jopa alle 0,1 mm. Tämä ohut pintakalvo yhdistettynä puupohjaiseen runkomateriaaliin ei suojaa lattiaa iskuiltakaan; pinta läpäisee lattialle tippuneen terävän veitsen tai muun esineen. Kengänpohjaan jäänyt kivi voi askelluksen painosta synnyttää pintakalvoon runkoon asti ulottuvan kolhun, joka altistaa lattian kosteudelle ja lialle.

Katso alta video, jossa vasaroimme ja naarmutamme hydridilattiaa (vaaleampi lattia) sekä SilentTECH-vinyylilankkua. Kummatkin kestävät ruuvimeisselin naarmutustestiä kohtalaisesti, mutta hybridilattian pinta tuhoutuu terävistä iskuista välittömästi.

https://www.youtube.com/watch?v=aN0pdC1ui88

Hybridilattia ei ole pitkäikäisempi tai allergiaystävällisempi vaihtoehto

Yhteenvetona voidaan lopuksi summata, että hybridilattia ei merkittävästi poikkea laminaattilattiasta ja sen markkinointi eri nimellä tuntuu enemmänkin brändäykseltä kuin merkittävästä uutuusteknologiasta lattia-alalla. Käymme joka vuosi Domotex-messuilla, eli Euroopan suurimmilla lattia-alan messuilla Saksassa, emmekä ole kuulleet trendeistä tai muista valmistajista, jotka markkinoisivat hybridilattiaa Suomen ulkopuolella.

Hybridilattia tuntuu jopa laminaattilattiaa merkittävästi heikommalta vaihtoehdolta. Se ei tarjoa lämpimämpää pintaa, akustisesti hiljaisempaa ääntä, tai vedenkestävää runkoa, mutta hinta on silti laminaattilattiaa korkeampi.

Tärkein huomio on, että orgaaninen puumateriaali on aina oiva alusta kosteudelle, eli myös erilaisille bakteereille ja homeelle kasvaa tiiviin pinnan alla. Vaikka esimerkiksi parkettilattiat ovat myös puupohjaisia lattioita, niiden valmistaminen mm. öljyvahauksella tarjoaa lattialle erinomaisen hengittävyyden (toisin kuin lakkaus), eli jalopuupinta sekä runko voi hengittää ja kuivua kosteusrasituksen jälkeen. Vaikka mm. hybridilattioissa ja HDF-runkoisissa puupohjaisissa lattioissa käytetäänkin ns. jätepuuta ja saadaan se kuulostamaan ekologiselta (väitteet hiilineutraalista lattiasta). Hybridilattiankin valmistuksessa joudutaan käyttämään sidosaineita, toisin sanoen liimaa, tiiviimmän rungon synnyttämiseksi. Tällaista lattiaa on vaikea kutsua puunkaltaiseksi lattiaksi jos se sisältää allergisoivia ja jopa syöpää aiheuttavia ainesosia (formaldehydi).

Kuvassa yllä: Hybridilattian kulutuksen kestossa suurin heikkous on sen ohut pintakalvo, joka ei kestä teräviä iskuja. Erityisesti vaalean hybridilattian pintakalvon rikkoutuessa tumma runko paistaa ikävästi esiin. Tämä altistaa rungon lialle ja kosteudelle.

Puupohjaiset lattiat pöllyävät aina asennusvaiheessa sahatessa, jolloin altistuminen on pahimmillaan erityisesti asentajalle. Siksi asentajan suojavaatetuksesta, tilan pintojen siisteydestä sekä hengityssuojaimista kannattaa kiinnittää huolta jos formaldehydiä vapautuu huoneilmaan.

Vinyylilattiassa on sisäilmaa arvostavalle tärkeimpänä erona komposiittirunko, jossa yhdistyy kalkkikiviseos ja PVC-muovi. Nämä ei-orgaaniset materiaalit ovat huomattavasti allergiaystävällisempiä, sillä ne eivät anna pohjaa bakteereille tai homeelle kasvaa edes kastuessaan. Siksipä PVC:tä käytetään usein muissakin rakennusmateriaaleissa. Komposiittirunkoisen lattian hävittämisessä tulisi huolehtia, ettei PVC:tä sisältävää materiaalia polta itse.

Hybridilattian väitetään sitoneen hiilidioksidia (jopa enemmän kuin valmistuksessa syntyy co2-päästöjä), mutta takaako se ympäristöystävällisyyttä jos ko. ominaisuuksilla varustetun lattian käyttöikä on lyhyempi ja se aiheuttaa erityisesti asennettaessa mahdollisia terveyshaittoja? Kestävyytensä vuoksi mallistomme SilentTECH-vinyylilattialla annetaan rungolle kotikäytössä 20 vuoden käyttötakuu.

Tämän takia emme innostuneet ottamaan hybridilattiaa mallistoomme. Mikäli olet nyt harkitsemassa ja etsimässä kestävää, allergiaystävällistä ja pitkäikäistä vaihtoehtoa, lue lisää etuja SilentTECH-mallistomme vinyylilankuista. Lattioistamme on tilattavissa ilmaiseksi neljä eri mallipalaa kotona testattavaksi, jolloin pääset itse tutustumaan niiden kestävyyteen sekä allergiaystävällisyyteen.


Artikkelissa mainitut tuotteet


Vinyylilattia OHRA Classic
wishlist Harkitsen vielä ja lisään toivelistalle
Varastossa

Varastossa

yli 500m²