Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Vinyylilattia ja lattialämmitys - miten eroavat sähköinen ja vesikiertoinen?

Julkaistu 08.09.2022

Lattialämmitys on helppo tapa nostattaa asuinmukavuutta huomattavasti. Se on mahdollista asentaa sekä remontoitaviin, että täysin uusiin kohteisiin. Kun lattialämmitys yhdistetään kivikomposiittirunkoisen ja integroidun askeläänieristeen sisältävän SilentTECH-vinyylilattian kanssa, on mukavuudentunne kesät talvet sukkasiltaan sekä paljain jaloin kulkiessa aivan omaa luokkaansa. Vinyylilattian kanssa käytettäväksi sopii sekä sähköinen että vesikiertoinen lattialämmitys, joka tekee siitä monipuolisen materiaalin tilaan kuin tilaan. Tärkeintä on muistaa ettei lattian lämpötila nouse yli 27°C - eli säädä lämmityksen lämpötila aina takuuehtojen mukaisesti.

Sähköinen vs. vesikiertoinen lattialämmitys

Kivikomposiittirunkoinen SilentTECH-vinyylilankku on moniottelija, sillä se sopii käytettäväksi kummankin lämmitysjärjestelmän kanssa! Yhtä hyvään lopputulokseen ei päästä laattalattian tai laminaattilattian kera. Alla kerromme syistä lisää.

Sähköisen ja vesikiertoisen lattialämmityksen valinnassa on kuitenkin eroja, jotka kannattaa lämmitystavan valintaa tehdessä ottaa huomioon. 

Vesikiertoinen lattialämmitys on käyttökustannuksiltaan edullisempi sekä hyvin monikäyttöinen. Nykyiset muovi- ja komposiittiputket (etenkin happidiffuusiosuojatut) saattavat kestää liitoksineen hyvänä jopa 50 vuotta, joten oikein asennettuna lämmitysmuotoa ei tarvitse heti muuttaa ja päivittää. Vesikiertoisessa lattialämmityksessä itse lämmön eli energian lähde voi olla esimerkiksi kaukolämpö, öljykattila, maalämpö, vesi-ilmalämpöpumppu tai näitä yhdistävä hybridiratkaisu. Sen asennus voi kuitenkin olla hintavampaa ja vaaditut putket ja rakenteet nostavat lattiaa vähintään 1,5 senttimetriä (15 mm) - vastaavasti sähköistä lattialämmitystä asentaessa ylimääräinen nousu on enintään yhden senttimetrin (10 mm). Tämän takia vesikiertoinen lattialämmitys on usein valittava jo rakennusvaiheessa ja sen asentaminen saneerauskohteisiin on haastavaa ellei mahdotonta.

Sähköinen lattialämmitys, eli sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys saa energiansa ns. suorasähkönä. Sen asennus on vesikiertoista edullisempaa ja usein mahdollista myös saneerauskohteissa. Lämmityksen käyttökustannukset voivat olla hintavammat kuin vesikiertoisessa. Tämä johtuu heikommasta hyötysuhteesta, joka on esimerkiksi lämpöpumppuratkaisuissa on parempi. Sähköisen lattialämmityksen toteutuksessa kannattaa valita kivikomposiittirunkoinen vinyylilattia kuten SilentTECH-vinyylilattia, sillä moni HDF-runkoinen lattia saattaa kuivua lämmön ansiosta ja supistua liian nopeasti kun lattiaan kytketään lämpö syksyllä ilmojen viiletessä.

Tämä johtuu vuodenaikojen muutoksesta: kesällä ilma on kosteampaa ja lämpimämpää ja heti kun tilaan kytketään lämmitys päälle lattiaan syksystä tai alkutalvesta, huoneilma kuivuu lämmityksen takia. Huoneilman kuivuminen supistaa myös lattiaa. Kivikomposiittirunkoinen lattia on saneerauskohteissa myös senkin takia parempi vaihtoehto, sillä se on ohuempi kuin HDF-runkoinen lattia. Sen takia jälkiasennettava sähköinen lattialämmitys onnistuu usein saneerauskohteissa ainoastaan käyttämällä ohutta ja kestävää kivikomposiittirunkoista vinyylilattiaa kuten SilentTECH-vinyylilattiaa.

Kuva: Esimerkki lämpökaapelimaton asennuksesta saneerauskohteeseen (Kuvassa Ensto ThinMat, kuva: Ensto.com)

Lämmön lasku tai nosto on sähköasenteisessa lattialämmityksessä nopeampaa, mutta silloinkin on otettava huomioon ettei lattian pintalämpötila saa nousta yli 27 celsiusasteen ja että käyttölämpötilaa on sopiva säädellä vain viisi astetta vuorokaudessa.

Kivikomposiittirunkoinen SilentTECH-vinyylilattia on lattialämmityksen ykkösvalinta

Lattialämmitysjärjestelmän yhteydessä on tärkeää valita lattiamateriaali, joka ei hetkahda lämpötilavaihteluista tai ilman suhteellisen kosteuden muutoksista. Etenkin HDF- (high-density fiberboard) eli puukuitulevypohjaiset lattiat ovat ilman lattialämmitystäkin alttiita kuivumiselle, kosteusvaurioille, supistumiselle sekä laajenemiselle vallitsevien ilman suhteellisen kosteuden ja lämmön mukaan. Kesät ovat Suomessa usein hyvin kosteita ja talvet kuivia, joten HDF-runkoiset lattiat lähtevät "elämään" helposti vuodenaikojen vaihtuessa.

Kivikomposiitti- eli SPC-runkoisissa vinyylilankuissa korkeutta on vain 4-5 millimetriä ja materiaalin itsessään ei vaikuta käytännössä ollenkaan kosteus, lämpötilanvaihtelut eikä ilman suhteellinen kosteus. Tämä tiivis ja kova rakenne varmistaa, ettei lattia "elä", sen iskunkestävyys on aivan omaa luokkaansa ja kokonaisuudesta tulee 100 % vedenkestävä. SPC-runkoinen lattia antaa myös hiukan anteeksi pohjan epätasaisuuksia. Siksi lattialämmityskohteisiin SilentTECH-vinyylilattia kivikomposiittirungolla on teknisesti suositelluin vaihtoehto.

Kivikomposiittirunkoinen vinyylilattia on myös turvallinen vaihtoehto mikäli lattialle päätyy vettä. Katso alta vertailukuvat.

Vinyylikorkki vs vinyylilankku kosteustesti

Kuvassa yllä on ohut, komposiittirunkoinen vinyylilattia, joka on veteen upottamisen jälkeen täysin kunnossa. Sen alla on paksumpi, ruskearunkoinen eli edellisen sukupolven HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia, joka turposi 20 % paksuudeltaan ja imi kosteutta kuin sieni.

Lattiavalinnassa ykköskriteerinä on kestävyyden lisäksi sen tuntuma. Etenkin kesäaikaan, kun lattialämmitys yleensä käännetään pois päältä, on tuntuman jalalle oltava edelleen miellyttävä. Tästä syystä moni ei halua laattalattiaa eteis-, keittiö-, toimisto- tai tuulikaappitiloihin, sillä lattialämmityksen ollessa pois päältä on laattalattia on jalalle kesälläkin helposti hyvin kylmän ja kolkon tuntuinen. Tällöin huoneilma voi olla 20-22 astetta mutta jalat palelevat lattialla ja sen ansiosta mukavuus kärsii.

Vinyylilattia ei myöskään ole yhtä liukas kuin moni sisustustrendien mukaan valittu kiiltävä ja sileäpintainen laattalattia. Vinyylilankku-malleissamme on puunsyitä muistuttava aidon näköinen tekstuuri, joka lisää kitkaa ja pitoa jopa sukkasillaan kuljettaessa.

Mukavuutta jalalle lisää myös pieni joustavuus askeltaessa sekä pinnan polyuretaanipinta (PUR). Joustavuuden saa aikaan integroidun askeläänieristeen sekä uivan asennuksen yhdistelmä, jolloin lattia asennetaan ilman liimoja tai muita kiinnitysaineita suoraan lattialämmityksen päälle. Erillistä alusmateriaalia ei siis tarvita. Kivikomposiittirunkoinen SilentTECH-vinyylilattia on myös allergiaystävällinen sekä formaldehydi- ja ftalaattivapaa. Lisää voit lukea laajasta SilentTECH-vinyylilattioiden eduista kertovasta postauksemme.

Katso kuinka vinyylilattia mukautuu jokaiseen sisustukseen!

Jokainen valikoimamme vinyylilattia soveltuu käytettäväksi yhdessä vesikiertoisen tai sähköisen lattialämmitysjärjestelmän kanssa. Valikoimassamme on tyylejä moneen makuun vaaleasta tummaan, jopa greigeen! 

Vuoden 2021 lattiatrendit ovat hyvin luonnonmukaisia ja maanläheisiä, mutta silti ajattomia. Asiakkaidemme kodeista saat inspiraatiota omaan tekemiseesi, ilmainen mallipalapalvelumme sen sijaan auttaa viimeistelemään päätöksenteon!