Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Vinyylilankkujen ongelmat: 5 tärkeää yksityiskohtaa lattioista

Julkaistu 08.09.2022

Vinyylilankut ovat erittäin suosittuja lattioita, mutta markkinoilla on useita eri malleja ja osaan liittyy myös ongelmia. Alan asiantuntijayrityksenä olemme nähneet, miten tuotteiden valmistuksessa käytettävien materiaalien kehitys kehittyy ja kuinka ongelmia on onnistuttu korjaamaan tehokkaasti tuotantoprosesseissa ja materiaaliteknisissä valinnoissa.

Lähestytään asiaa tutustumalla lattia-alan vuosikymmenten kehityskaarta: lattia-alalla merkittävä kehitys käynnistyi uivien lattioiden osalta laminaattilattioiden valtaannousulla 1990-luvulta lähtien. Laminaattilattia itsessään keksittiin jo 1970-luvun lopulla, mutta sen parhainta nousukautta oli 1990-luvun loppu ja erityisesti 2000-luvun alku.

Sen jälkeen markkinoille tuli laminaattilattioiden suurimpia ongelmia korjaamaan vinyylikorkkilattia, joka hurmasi lämpimällä kulutuspinnallaan (vinyyli), mutta jätti toivomisen varaa kopinan ja kosteudenkeston suhteen. Vinyylikorkkilattioiden ongelmia tulivat ratkaisemaan ns. täysvinyylilankut, eli PVC-/LVT-vinyylilankut, joissa puukuituinen runko vaihdettiin komposiittirunkoon.

Kuva (yllä): Vasemmalla vanhan sukupolven vinyylikorkkilattia ja oikealla uuden sukupolven SilentTECH-vinyylilankku, jossa on integroitu askeläänieriste ja SPC- eli kivikomposiittirunko.

Vaan ei päästy vieläkään maaliin asti, sillä LVT-vinyylilankut olivat aavistuksen liian pehmeitä ja muotoutuivat alusbetonin muotoihin paljastaen alle jäävän pinnan pienetkin epäkohdat. Esimerkiksi laattalattian päälle asennetusta LVT-vinyylilattiasta saattoi nähdä muutaman vuoden kuluttua laattalattian saumat ja muodot vinyylilankun pinnasta etenkin valoa vasten katsottuna. Lattia siis muotoutui ehkä liikaakin alle jäävän pinnan päälle ja vaatii täysin tasoitetun, suoran pohjan.

Siksipä LVT-vinyylilankun pehmeyttä lähdettiin kehittämään ja viimeisin, sekä nykyään myös uusin sukupolvi vinyylilankuista sisältää SPC-kivikomposiittirakenteen (SPC = Stone Plastic Composite) ja mallikohtaisesti jopa integroidun askeläänieristeen. Mutta miten tähän asti päästiin ja minkälaisia ongelmia kehityksen kaari lattioissa korjasi? Tässä postauksessa käymme lävitse eri vinyylilankkujen laatuja ja paljastamme ne vinyylilankkujen ongelmat, joista myyjät eivät halua sinun tietävän!

Taustatietona on hyvä käsittää, että nykyään vinyylilattioita on kolmea eri pääkategoriaa; vinyylikorkkia (runko pääosin HDF:tä eli High-Density Fiberboard, puukuitulevyä, jossa askeläänieristeenä orgaaninen kosteudelle herkkä korkkikerros), LVT- eli Luxury Vinyl Tile -vinyylilattiaa (runko PVC:tä eli polyvinyylikloridia) sekä tämän hetken parhaimmistoa eli SPC-vinyylilankkua (runko SPC:tä eli Stone Plastic Composite, kivikomposiittia). Nykypäivien vinyylilankuissa suurin ero syntyykin juuri runkomateriaalista, sillä jokaisessa on pintamateriaalina tuttu ja turvallinen polyuretaani, eli vinyyli, joka on tehnyt lattiasta erittäin suositun.

Ongelma 1. Rungon heikko kosteudenkesto

Erityisesti vinyylikorkkilattiat ovat tunnettuja huonosta kosteudenkestävyydestään. HDF on lyhenne sanoista High-Density Fiberboard, eli se on puupohjainen runko. Nämä jos mitkä ovat tunnettuja jo laminaattilattioiden kulta-ajoilta hyvin huonosta vedenkestävyydestään, jossa lattian pinta turpoaa käytössä tyypillisesti saumojen kohdalta, josta kosteus pääsee tehokkaasti runkoon esim. eteisessä tai keittiössä vesipisteen läheisyydessä. Markkinoilla on jonkin verran myös vinyylikorkkeja joissa runko on SPC:tä eli kivikomposiittia, mutta niissä on edelleen askeläänieristeenä korkkia, joka on orgaaninen materiaali ja altis kosteudelle. Tämän takia emme kelpuuta mallistoomme vinyylikorkkilattioita. Lue lisää vinyylikorkkilattioista.

Vinyylikorkki vs vinyylilankku kosteustesti

Kuvassa yllä: Kaksi erilaista vinyylilankkua. Kummassakin on polyuretaani eli vinyylipinta, mutta alemmassa on rungossa HDF:ää ja korkkia. Ylemmässä on LVT- eli PVC-runkoinen lattia. Upotimme lattiat veteen ja vinyylikorkkilattia imi kosteutta ja turposi n. 20 % ja vinyylipinta muuttui kupruilevan lainehtivaksi. Valmistajan mukaan lattian pinta on vedenkestävä, mutta teknisessä kuvauksessa pimitettiin tieto siitä, että runko ei ollut vedenkestävä. Tällainen on mielestämme jopa hieman harhaanjohtavaa markkinointia.

Ongelma 2. LVT-vinyylilattian liiallinen pehmeys ja taipuisuus

Luxury Vinyl Tile- eli LVT-vinyylilattian tai muun 100 % PVC-runkoisen vinyylilattian suurimpia ongelmia on niiden pehmeys; lankku on hieman liiankin taipuisa ja anteeksiantava. Huonekalujen jaloista ei välttämättä saa jälkiä lattiaan mikäli lattian alla oleva alusbetoni on suora. Huonosti tasoitettu pohja saattaa näkyä pinnassa epätasaisuuksina.

Olemme omin silmin todistaneet tilannetta, jossa eräässä kohteessa oli toisen valmistajan LVT-vinyylilattia asennettu laattalattia päälle ja valoa vasten katsoessa alla olleen laattalattian kuviointi näkyi hienovaraisesti LVT-vinyylilattian pintakuvioinnissa. Pehmeytensä vuoksi LVT-vinyylilattia oli antanut periksi ja alkanut ikään kuin "halaamaan" alla olevaa laattalattiaa ja sen saumakohtia, muodostaen siitä pintakuviota myös vinyylilattiaan.

Tätä korjaamaan tuli nykyinen uuden sukupolven kovarunkoinen SPC eli Stone Plastic Composite, jossa on 70 % vinyylilankun rungossa korvattu kalkkikiviseoksella. Kalkkikivi yhdessä PVC:n kanssa vahvistaa lankkua juuri sen verran, että se ei paljasta pieniä alusbetonin kauneusvirheitä läpi kulutuspintaan asti. SPC-runkoinen lattia ei myöskään pääse samalla tapaa "elämään" kuin muut pehmeämmästä runkomateriaalista valmistetut vinyylilattiat, eli kalkkikivellä on positiivinen vaikutus myös elämisen minimoinnissa.

Ongelma 3. Kovaäänisyys askeltaessa

Laminaattilattioiden yksi suurimmista murheenkryyneistä oli paitsi kylmyys, myös surullisen kuuluisa ääni eli kopisevuus. Lemmikin kynnet, lasten lelut tai tavaran tippuminen aiheutti alakerran naapureille asti kuuluvia eräänlaisia.. tuntemuksia, jotka eivät olleet positiivisia. Puhumattakaan siitä, että se herätti oman perheen herkkäunisimmat.

Vinyylikorkeissa joissa on HDF-runko samaan tapaan kuin laminaattilattioissa, on edelleen ongelmia kopinan suhteen. Vinyylikorkit ovat jonkin verran hiljaisempia johtuen pinnan polyuretaanista, joka ei ole yhtä kova ja tiukka rumpukalvo kuin laminaatissa, mutta rungon puusta johtuen paksu lankku ei ole riittävän tiivis, jolloin kopinaa syntyy helpommin.

Katso oheiselta demonstraatiovideoltamme kuinka suuri ero kopisevuudessa LVT-vinyylilankulla ja HDF-vinyylikorkilla on!  


Tämän takia mallistomme SilentTECH-vinyylilankuissa on ohuempi paksuus (n. 4-5mm), tiivis SPC-runko ja integroitu vaahtopohja askeläänieristeenä. Integroitu askeläänieriste ei jätä tilaa lankun ja alusmateriaalin väliin vaan on kiinteästi parantamassa lankun akustiikkaa.

Ongelma 4. Aivan liian ohut kulutuspinta, eli polyuretaanin (vinyylin) paksuus

Jokainen vinyylilattian kulutuspinta koostuu polyuretaanista (PUR, vinyyli). Liian ohuena pintana se altistaa lattian herkemmin iskuille ja naarmuille. Kun kulutuspinta menee rikki, alta paljastuu lattian runko. Kulutuspinnan paksuuteen kannattaakin tutustua etenkin, jos etsii kotiin tai julkitilaan lattiaa, joka kestää hyvin mekaanista kulutusta.

Etenkin muovimatto-, vinyyli-, laminaatti- ja parkettilattioille on olemassa erilaiset käyttöluokitukset (KL), jotka määrittävät millaisessa tilassa kutakin lattiaa voidaan käyttää ja millaista kulutusta se on tehty kestämään. Käyttöluokka ei ole suoraan tae lankun laadukkuudesta eli käyttöluokan sijaan kannattaa tarkistaa teknisistä tiedoista kuinka paksu kulutuspinta on. Omissa mallistomme malleissa käyttöluokan 32 kulutuspinta on n. 0,30 mm paksu ja käyttöluokan 33 kulutuspinta on 0,50-0,55 mm paksu. SilentTECH PRO malleissa jotka ovat korkeimman käyttöluokan 34 lattioita, kulutuspinnan paksuus on peräti 0,70 mm.

"Erityisesti ravintolat, hotellit, kauppakeskukset ja myymälät vaativat KL33-34-tason kulutuspintaa", kertoo Vinyylilattiakaupan yrittäjä Bambumies eli Jukka-Pekka Kallio. "Paksumpi kalvo tarjoaa pitkäikäisyyttä ja varmistaa, että kovatkaan iskut eivät pääse helpolla runkoon asti. Kokeile itse, tilaa mallipala lattiastamme ja kokeile siihen vasaraa tai terävää veistä!" Jukka-Pekka kertoo.

Siinä missä laminaattilattian pinta rikkoutuu usein yhdestä terävästä iskusta, saa vinyylilattiaa raapia ja kuoria oikein antaumuksella.

vinyylilattiakauppa lattiamateriaalit

Olemme nähneet Suomen markkinoilla jopa 0,07 mm paksuisella kulutuskalvolla vinyylilattian myynnissä. Tällaisia kannattaa välttää ostamasta, ettei synny suuria pettymyksiä!

Ongelma 5. Heikko ja hidas asennettavuus

Kumpi on mielestäsi parempi; nopea, pölytön ja allergisoimaton asennus vai sen täysi vastakohta? Sitähän mekin. Perinteiset vinyylilankut, joiden runkomateriaali on usein puupohjaista HDF:ää, täytyy asentaa samaan tapaan kuin laminaattilattiat aikoinaan. Sirkkeli tai katkosaha esiin, lankku katki, formaldehydiä ilmaan ja allergisoituminen on taattu. THL ei turhaan varoita formaldehydistä yhtenä suurimmista allergioiden aiheuttajista verkkosivuillaan. HDF-runkoisten lankkujen hidas katkaisu myös hidastaa asennusprosessia, kun SPC-runkoinen vinyylilankku katkeaa mattopuukolla.

Oheisella videolla näytämme kuinka nopeasti, siististi ja pölyttömästi SilentTECH-kivikomposiitti-vinyylilankkumme katkeavat ja asentuvat. 

[embed]https://youtu.be/FlYN8pZIdnQ[/embed]

LVT-vinyylilattiassa asennusvaiheessa ongelmaksi tulee sen maksimialue. Kyseiset vinyylilattiat voidaan asentaa maksimissaan 10x10 metrin kokoiselle alueelle ilman liikuntasaumoja, kun taas SPC-runkoisten vinyylilankkujen maksimialue on neliöinä nelinkertaisesti, 20x20 m eli 400 neliömetriä. Olemme onnistuneesti asentaneet SilentTECH-vinyylilankkuamme mm. kuntosalien ja julkitilojen suuriin tiloihin, joissa pitkästä asennusmatkasta on hyötyä nopea-asenteisten saumalistojen kera.

Ratkaisu vinyylilankkujen ongelmiin on SPC-runkoinen vinyylilankku

SPC-runkoinen vinyylilankku on uuden sukupolven vinyylilankku, eikä turhaan. Se poistaa kaikki huolet, joita aiemmat vinyylilankkumateriaalit ovat tuoneet tullessaan aina kosteudenkestävyydestä kopinan ja pehmeyden kautta allergisoiviin oireisiin. Kaiken tämän lisäksi valikoimamme SilentTECH-vinyylilankut sisältävät 70 % vähemmän muovia; kyseinen 70 % on korvattu kalkkikiviseoksella. 

SPC-runkoinen vinyylilankku muutenkin on ympäristöystävällinen ja turvallinen valinta sekä kotiin että julkitiloihin. Valikoimastamme löydät SilentTECH-vinyylilankut, joissa on kaikki SPC-runkoisen vinyylilankun erot sekä integroitu askeläänieriste tuomassa n. 5-6 euron kustannussäästön per neliö. Lue helposti lisää muista SilentTECH-vinyylilankkujemme eduista.

Blogistamme löydät lisää inspiraatiota sekä aina ajankohtaisia kirjoituksia mm. lattiaremontin kokonaiskustannuksista, trendeistä sekä ohjeita päätöksentekoon.


 Lähetä WhatsApp-viesti