Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 20.03.2023


Onko viistetty lattia vaikea ylläpitää?

Julkaistu 20.03.2023

Mikä on lattian viiste?

Lattian viiste tarkoittaa lankun reunan viimeistelyä, joka voidaan toteuttaa joko pyöristämällä tai kulmikkaasti. Tavallisesti viisteet ovat noin 3–5 millimetriä syviä, mutta lattian materiaalista ja tyylistä riippuen viiste saattaa olla myös syvempi tai matalampi.Viisteiden tarkoituksena on antaa sille huoliteltu ja viimeistelty ilme. Erityisesti puulattioilla viistetty lauta usein parantaa myös lattian käyttömukavuutta. Viisteet ovatkin yleisimpiä puulattioissa, joissa ne auttavat välttämään terävien reunojen ja kulmien syntymistä. Esimerkiksi lattialla konttaavan lapsen tai lemmikkieläimen kannalta sileät lankun reunat ovat myös turvallisuuskysymys. 

Lankkulattian lisäksi viisteitä näkee usein laattalattioissa, joiden reunat on tavallisesti pyöristetty. Toisinaan viisteillä tarkoitetaan myös seinän ja lattian väliin jäävän saumakohdan viimeistelyä.

Mitä tarkoittaa lattian mikroviiste?

Vinyylilattiassa ja laminaattilattiassa lattian viisteet ovat tavallisimmin hyvin matalat, usein jopa alle yhden millimetrin syvyisiä. Tällaisista erittäin pienistä viisteistä käytetäänkin nimitystä mikroviiste. Kyseessä on siis hieman normaalia reunaa suurempi ura, joka ei kuitenkaan ole vielä varsinainen pyöristetty viiste. Mikroviisteellisestä lattiasta ei siis käytetä nimityksiä viistetty laminaatti tai vinyylilattia.

Mikroviisteiden tarkoitus on luoda lattian pintaan tekstuuria, joka tekee vaikkapa vinyylilattiasta luonnollisemman näköisen ja tuntuisen, eli vahvistamaan vaikutelmaa aidosta puupinnasta. Lisäksi mikroviisteet voivat auttaa piilottamaan pieniä epätasaisuuksia. Ne saattavat myös parantaa lattian liukkaudenestoa ja auttaa sitä kautta vähentämään liukastumisvaaraa.