Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Miksi vinyylilankku on asuntosijoittajan valinta?

Julkaistu 08.09.2022

Asuntosijoittajan toiveissa on saada sijoitusasuntoonsa kestävä ja tyylikäs lattia – ja vielä järkevällä hinnalla. Tämä ei ole helppo yhtälö täytettäväksi. Esimerkiksi pienessä sijoitusyksiössä vuokralainen voi vaihtua vuosittain, joten muutossa raahautuvat sohvan ja sängynjalat haastavat lattiapinnan kestävyyden. Keittiö on yhä tärkeämpi tekijä vuokra-asunnoissa ja kaikista haastavin paikka lattialle. Keittiössä kuluminen on suurta ja kestävyyttä tarvitaan lisäksi myös mahdollista kosteutta vastaan.

Tässä tekstissä Asuntosalkunrakentajan kokeneet asuntosijoittajat kertovat, miksi vinyylilankku on asuntosijoittajan valinta!

Vinyylilankku sopii ominaisuuksiltaan erinomaisesti vuokra-asuntoon

Vinyylissä on kolme ominaisuutta, jotka ovat asuntosijoittajan mieleen: kestävyys, käyttömukavuus ja helppo asennus.

Hyvä vinyylilankku kestää asumisen kulumia, tippuvia tavaroita ja muuttamisen rasituksia paremmin kuin pitkään suosiossa ollut laminaatti. Lattiaremontissa harvoin halvin ratkaisu tuottaa pitkässä juoksussa parhaan tuloksen, joten hyvään vinyylilankkuun kannattaa panostaa. Hyvässä vinyylilankussa on ominaisuutena myös hyvä vedenkestävyys, tokikaan kaikki vinyylilankut eivät ole 100% vedenkestäviä.

Vinyyli on lämmin jalalle ja tuo tyylikkäitä asunnon sisustukseen. Nykyisin on tarjolla jopa kalanruotomuotoon asennettavia vinyylejä! Vinyylin pesu on helppoa ja hoito-ohjeita noudattamalla se pysyy hyvänä pitkään. Kirsikkana kakun päälle asuntosijoittaja saa vielä etua helposta asennuksesta – vinyylin asentamiseen et tarvitse kuin vasaran, suorakulman ja mattoveitsen.

Kalliimpi kuin laminaattilattia – vai onko?

Asuntosijoittajaa kiinnostaa aina, mikä on materiaalien ja työn hinta sekä miten pitkä on remontin elinkaari eli milloin esimerkiksi lattiaremontti täytyy uusia. Yleensä ajatellaan, että laminaatti on halvempi vaihtoehto kuin vinyylilankku, mutta asia voi olla toisinkin. Laminaattilattiaan liittyy muutamia ekstrakuluja sekä yksi piilokulu, joita vinyylin valinneella ei aina tule maksettavaksi.

Karkeasti yleistäen halvimmat laminaatit maksavat noin 10 euroa per neliö ja kalleimmat 20-30 euroa. Nykyaikaisille vedenkestäville vinyyleille hintaa tulee yleensä noin 25-30 euroa neliötä kohden. Vaikka materiaali on kalliimpaa, vinyylissä on muutama etu, jotka tuovat säästöä. Laminaatin leikkaamiseen tarvitaan sirkkeli tai laminaattileikkuri sekä kuviosaha. Vinyylin leikkaa mattopuukolla. Näissä säästyy helposti jo kymppejä tai satasia.

Laminaatin asentaminen on sotkuisempaa (etenkin jos sirkkelöit ja sahailet) sekä hitaampaa. Vinyylin asennus on sen sijaan siistiä, helppoa ja nopeaa. Tässä säästyy omaa aikaa, kukin voi laskea sille jonkin arvon. Jos taas teetät remontin ammattilaisella, vinyylin kanssa säästänet muutaman työtunnin verran kustannuksia. Nykyaikaisissa vinyyleissä on integroituna askeläänieriste, joten sitäkään ei tarvitse erikseen hankkia ja asentaa mikä nopeuttaa remonttia ja pienentää lisäkuluja.

Vinyylilattian kanssa voit siis säästää työvälineissä, askeläänieristeessä sekä työvoimakuluissa jos teetät remontin. Säästö voi olla useita satoja euroja. Lisäbonuksena vinyyli tuo huolettomuutta, kun ei tarvitse pelätä kosteuden turvottavan lattiaa rumaksi, mitä näkee usein laminaateissa jääkaapin edessä.

Kukaan ei sitä sano, etteikö laminaattikin voisi pysyä pitkään hyvänä, mutta lähtökohtaisesti vinyyli kestää paremmin kulutusta. Huonommin kulutusta kestävälle laminaattilattialle saattaa muodostua kustannus vuosienkin päästä, mikäli kuluneen lattian vuoksi asunnon vuokrattavuus kärsii ja vuokra tippuu verrattuna hyväkuntoiseen vinyylilattiaan.

Jos arvioidaan, että laminaatin vaihtosykli olisi esimerkiksi 5-8 vuotta ja vinyylillä 10-20 vuotta, asuntosijoittaja säästää vinyylillä parissa vuosikymmenessä jopa 2-3 lattiaremontin verran. Kokonaisuudessaan vinyylilattia saattaa siis kaikki kustannukset huomioiden olla laminaattilattiaa edullisempi, ja järkevämpi valinta.

Kokemuksiamme vinyylilattioista

Asuntosalkunrakentaja.fi:n kolme ahkerinta remontoijaa – Topias, Hannu ja Esa – ovat kaikki viimeisissä remonteissaan luottaneet vinyylilankkulattiaan:


”Kun on kerran laittanut vinyyliä, ei välttämättä halua kokeilla enää muuta. Asennus on todella helppoa, turvallista ja nopeaa.”


– Hannu Takala, Asuntosalkunrakentaja.fi”Vinyylin asentaminen on mukavaa, koska siitä ei aiheudu ollenkaan sotkua asennettaessa. Tämä tekee asentamisesta helppoa, koska asuntoa ei tarvitse esivalmisteluin suojata sotkevalta pölyltä. Eikä tietenkään jälkikäteen siivota.”


– Topias Tervasmäki, Asuntosalkunrakentaja.fi”Vanhoissa asunnoissa näkee kahden lattian yhdistelmiä: muissa huoneissa on parketti, mutta keittiössä muovimatto. Se oli sille ajalle ominainen tapa parantaa keittiön kulutuskestävyyttä. Ruuanlaitosta tippuneesta vedestä turvonnut parketti tai laminaatti keittiössä ei takaa yhtä hyviä vuokranantajan unia, kuin vedenkestävä ja yhtenäisen tyylikäs vinyylilankku koko asunnossa.”


–  Esa Kejonen, Asuntosalkunrakentaja.fi


Lue Asuntosalkunrakentajan blogista lisää vinkkejä sijoitusasunnon pintaremontointiin.