Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 06.09.2023


Vinyylilattian asentajan muistilista

Julkaistu 06.09.2023

Harkitsetko uudiskohteeseen tai jo vanhempaan tilaan vanhan lattianpäällysteen tilalle vinyylilattian hankkimista? Vinyylilattia on erinomainen valinta paitsi moderniin kotiin tai toimistoon, myös perinteikkäämpään aikaa nähneeseen kohteeseen. Se on helppohoitoinen, kestävä ja tyylikäs. Vaikka vinyylilattian asentaminen ei olekaan rakettitiedettä, huolellinen valmistelu sekä oikeaoppinen asennus ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta.

Vinyylilattian alusta

Ihan ensimmäinen askel on varmistaa, että asennuspinta on puhdas, kuiva ja tasainen. Aluslattian kunto asettaa perustan koko asennettavan lattianpäällysteen kestävyydelle. Jos lattia ei ole tasainen, sitä on tarvittaessa tasoitettava – esimerkiksi betonin kohdalla puhutaan ylitasoittamisesta. Epätasaisuudet vaikuttavat merkittävästi vinyylilankkujen asentamiseen, ja epätasaisella alustalla jopa lankkujen pontit saattavat rikkoutua ja irrota paikoiltaan. Myös alustan liiallinen kosteus vaikuttaa lattian asettumiseen, hengitysilman laatuun ja saattaa aiheuttaa rakenteellisiakin vaurioita. Erillisen blogitekstin vinyylilattian aluslattiasta löydät täältä.


Vinyylilattiakaupan vinyylilankuissa askeläänieriste löytyy valmiiksi integroituna, joten sen hankkimisesta tai alustan päälle levittämisestä asentajan ei tarvitse huolehtia. Betonisen aluslattian päälle tulee kuitenkin asentaa kosteussulku. Kosteussuojaksi soveltuu loistavasti esimerkiksi 0,2 mm:n polyeteeni- eli PE-kalvo.

Asianmukaiset asennustyökalut

Vinyylilattiakaupan kivikomposiittirunkoisen vinyylilattian asentaminen on asentajan onneksi verrattain siistiä puuhaa. Alustan suoruuden tarkistamiseen tarvitaan vähintään parin metrin pituinen linjari, ja lankun katkaisemiseen riittää tavallinen katkoteräveitsi. Muita tarvittavia työkaluja ovat suorakulma, lyöntipalikka sekä asennuskiilat liikuntasaumojen varmistamiseksi. Minkäänlainen saha, sirkkeli tai kuppiterä eivät asentamisessa ole pakollisia, mutta esimerkiksi patterin putkien tai vaikeamman muotoisten seinänvierustojen kohdalla ne saattavat osoittautua aika käteväksi lisävälineeksi.