Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Lattiaremontin hinta: näistä se muodostuu

Julkaistu 08.09.2022

Lähestulkoon aina suurin kysymys lattiaremonttia aloittaessa on sen kokonaishinnasta; mitä vaiheita lattiaremonttiin kuuluu ja minkä verran mikäkin maksaa. Lattiaremontin hintaan vaikuttaa moni tekijä, joista kallein on usein materiaalit (n. 50 %) sekä käytettyjen työtuntien osuus - etenkin jos käytät ammattilaista. Kokonaiskustannuksissa voi säästää, kun valitsee helpon ja nopean materiaalin jonka asentaa itse! Näillä vinkeillä onnistut lattiaremontissa varmasti. 

1. Vanhan lattian purkaminen & esivalmistelu

Kaikista helpoin poistettava on uivana asennettu lattia, jota löytyy yleensä laminaattien, vinyylien, lautalattioiden ja lankkuparkettien osalta. Uiva eli kelluva asennus nimittäin tarkoittaa, että lattiamateriaalia ei ole kiinnitetty pohjamateriaaliin liimaten vaan se "ui" sen päällä. Lattia pysyy paikoillaan esimerkiksi lukko- tai liimaponttien ansiosta. Tälläinen lattia on helppo purkaa, kun taas laattalattia täytyy piikata/hajoittaa ja pohjaan liimatut lattiamateriaalit, kuten monet muovimatot, täytyy pahimmassa tapauksessa kuumentaa ja repiä pois, viimeistellen hiomalla tai veistelemällä liimajäämät pois alusbetonista.

Mikäli kohteesi on rakennettu ennen 1994, muistathan asbestilain mukaisesti varmistaa onko taloon tehty asbestikartoitus aikaisempien remonttien yhteydessä. Kartoitus täytyy aina teettää ammattilaisella ennen remontin tai rakentamisen aloittamista. Kohteesta kuten alustaan liimattavasta muovimatosta otetaan testit, ne lähetetään tutkittavaksi ja raportti määrittää jatkotoimenpiteet sen perusteella onko näytteessä havaittu asbestia vai ei. Mikäli näyte sisältää asbestia, pitää purku suorittaa ammattilaisen toimesta.

Muista tyhjentää remontoitava alue, irroittaa lattia- ja kynnyslistat sekä suojata tarpeelliset pinnat. Uivana asennetun lattian poistossa pintojen suojaustarve on usein minimissä vähäisen pöllyämisen takia, mutta suotavaa tehdä viimeistelyn helpottamiseksi. Käythän betonilattian puhdistuksen jälkeen lävitse ja paikkaat mahdolliset notkot ja kolot. Tähän sopii nopeasti kuivuvat korjauslaastit tai muut tasoitteet, lisäneuvoja saa paikallisesta rautakaupasta. Tarkista lattiasi asennusohjeista että mikä on suurin mahdollinen heitto, minkä aluslattia saa sisältää.

Hinta: lattian purkaminen ja esivalmistelussa siis eniten vaikuttaa vanha lattia: uivan lattian purku ja alustan esivalmistelu on kaikista edullisin. Säästä tekemällä osa työstä itse. Hintavin on muovimaton ja laattalattian purku ja aluslattian tasoitus.

muovimaton poisto

Kuvassa vanhan lattian liimausten poisto meneillään ja kannattaa aina tehdä, ettei vanhat liimat aiheuta sisäilmaan kemikaalicocktailia ajan myötä uuden lattian alla.

2. Lattiamateriaalin valinta

Erilaiset lattiamateriaalit sopivat erilaiseen makuun ja budjettiin, mutta tällä hetkellä uuden sukupolven SilentTECH-vinyylilankku on kaikista suosituin: se sopii kaikkialle eteisestä julkitilojen kautta keittiöön. Ainut paikka mihin emme sitä suosittele ovat märkätilat kuten WC, sauna ja suihku. Kaikkialla muualla SilentTECH-vinyylilankun 100 % vedenkestävyys, uskomaton iskunkestävyys ja kulutuksenkesto peittoaa mm. laminaatin, vinyylikorkin sekä hybridilattian.  

Ulkonäön lisäksi lattiaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen jalkatuntumaan, materiaalin kokonaispaksuuteen sekä asennuksen helppouteen. Mallistomme SPC-runkoiset vinyylilankut ovat pinnaltaan jalalle miellyttävää, puunsyykuvioinnin omaavaa kestävää ja lämmintä vinyyliä (PUR, polyuretaani) ja paljon "villasukkaystävällisempiä" kuin liukas laminaatti. Toinen suosittu lattia on öljyvahattu tammiparketti, jossa lattian pinta on suojattu öljyvahauksella.

Alla näkyvässä kuvassa vasemmalla on HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia, joka on jopa yli 2-kertaa paksumpi kuin ohut 5,5 mm paksuinen vinyylilankku. Kuulostaa paksulta ja laadukkaalta, eikö? Tämä ei kerro koko totuutta! Oikealla olevan vinyylilankun ohut runko selittyy sen huippukestävällä ja tiiviillä kivikomposiittirungolla (SPC, Stone Plastic Composite) sekä integroidulla SilentTECH-vaahtopohjalla, joka tekee lattiasta erittäin hiljaisen.

Mallistomme SilentTECH-lattioissa on kaikissa integroitu askeläänieriste, joka säästää kuluttajan lompakkoa merkittävästi. Normaalisti laadukas alusmateriaali maksaa n. 5-6 eur/m2 ja esimerkiksi 60 neliön kohteessa erikseen ostettuun alusmateriaaliin uppoaa vähintään 300-360 euroa ylimääräistä (rullan hukkapaloista puhumattakaan). Säästöä tulee myös ajankäytössä, sillä perinteisesti erillinen alusmateriaali täytyisi levittää, leikata ja mahdollisesti teipata paikoilleen ensin. Tämän takia integroidun askeläänieristeen valitsemalla varmistaa, että lattia on paitsi helppo asentaa, myös taloyhtiöiden hyväksymä erinomaisen askeläänieristyksen ansiosta.

Hinta: tarkista siis tarvitsetko kalliin alusmateriaalin lattiaan vai onko se integroitu lattiaan jo valmiiksi.

Vinyylikorkki vs vinyylilankku

Tarkempien testien ja havainnollistuksien perässä kannattaa suunnata lukemaan suuri lattiamateriaalivertailumme, jossa vastakkain on vinyylilankku, korkki, laatta, laminaatti ja parketti.

3. Asentaminen ja viimeistely

Monen lattiamateriaalin asennuksen yhteydessä on tärkeää suojata itsensä sekä ympäristönsä, mutta kivikomposiittirunkoisen vinyylilankun kanssa ei moisesta tarvitse huolehtia. SPC-runkoiset vinyylilankkumme katkeavat viiltämällä katkoteräveitsellä pintakalvo rikki ja napsauttamalla lankku kahtia: turhasta sahauspölyn ja allergisoivan formaldehydin pöllyämisesti ei tarvitse huolehtia - toisin kuin valtaosan vinyylikorkkien, laminaattien ja hybridilattioiden kanssa, joissa on syöpää aiheuttavaa formaldehydiä rungossa. Koska SPC-runkoinen lattia katkeaa katkoteräveitsen kanssa, ei laitevuokria sahoista teollisuusimureihin tarvita ja rahaa säästyy. Asennuksesta aiheutuva metelihaitta jää myös minimiin ja asennustyötä voi tehdä ongelmitta iltaisin ja viikonloppuisin naapurirauhaa rikkomatta.

Kun lattia on katkaistu tai muotoiltu oikean mittaiseksi, on SilentTECH-vinyylilankku helppo taittaa paikalleen lukkoponttien kanssa. Päästessä asennuksessa vauhtiin, saa päivässä asennettua helposti jopa 20-30 neliötä integroidun alusmateriaalin sisältävän vinyylilankun kanssa.

Hinta: vähiten työkaluja ja siivottavaa vaativa lattia on edullisin asentaa, etenkin jos ostat asennustyön ammattilaiselta.

Allaoleva video demonstroi kuinka helppoa SilentTECH-vinyylilankun asennus on - ehkä osaisit asentaa lattian itsekin ja säästät asennuskuluissa merkittävästi?


Lattiaremontin hinnassa kokonaisuus ratkaisee

Itse tehden ja helpon lattiamateriaalin valitessa remontti käy kaikista kustannustehokkaasti. Mikäli palkkaat ammattilaisen apuun, hän selviää asennusurakasta huomattavasti nopeammin kun katkaisuun ja jälkisiivoukseen ei tarvitse varata aikaa ja työkaluja. Siksi esimerkiksi 28,90 €/m2 maksava SilentTECH-vinyylilankku saattaa olla itseasiassa halvempi loppuhinnaltaan asennettuna, kuin 18,90 €/m2 maksava laminaatti joka vaatii ammattilaisen ja katkaisusahan: säästät paitsi alusmateriaalin hinnan, myös asennuksessa useamman tunnin isossa asunnossa. Lisäksi saat lattian joka on huimasti parempi iskun- ja kosteudenkestoltaan ja ihanan lämmin. Lue asiasta laminaattilattia vs. vinyylilankku -vertailuartikkelistamme lisää.

Voit säästää urakassa tekemällä osan itse, esimerkiksi vanhan uivan lattian purkaminen on helppo tehdä ja turvallista myös kotikonstein. Kun laskee yhteen jokaisen elementin ja työvaiheen, on lattiaremontin hinta yllättävän edullinen vinyylilankun kanssa.  Näin ovat todenneet myös monet tyytyväiset asiakkaamme, joiden kokemuksiin voit tutustua täällä. Tarjoamme tutustuttavaksi myös neljä eri mallipalaa ilmaiseksi valikoimastamme, jotta pääset kokeilemaan ja mallailemaan lopputulosta itse.