phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 08.09.2022


Artikkelit

Laminaattilattian hinnassa on yksi katala piilokulu

Julkaistu 08.09.2022

Laminaatin hinta voi päällepäin näyttää edulliselta, mutta harva tietää että lattia sisältää piilokuluja. Alla kerromme laskelmassamme, miksi 19,90 €/m2 maksava laminaatti on itseasiassa kalliimpi kuin 28,90 €/m2 maksava SilentTECH-vinyylilankku.

Kokonaisuutena piilokulut monesti nostattavat heikkolaatuisen laminaattilattian kokonaiskustannukset jopa yli uuden ja laadukkaamman vinyylilankun hinnan. Tämä on yksi syy miksi laminattilattian suosio on ollut laskussa jo viitenä peräkkäisenä vuotena. Lue alta mitkä kaikki kulut jäävät helposti piiloon, mikäli etsit mahdollisimman edullista lattiaa ja etenkin mikäli asennat lattian itse.

Aika ajoi laminaatin suosion ohitse

Yksinkertainen syy laminaatin suosion ja myynnin romahtamiseen on, että aika ajoi sen ohitse samaan tapaan kuin 80-luvun kokolattiamattojen sekä muovimattojen. Pitkään laminaatti oli huomattavasti edullisempi ja helppohoitoisempi ratkaisu parketille tai puulattialle, mutta noin 2010-luvun puolivälissä markkinoita alkoi valloittaa kaikin puolin parempi vinyylilankku.

Laminaattilattian suurimmiksi ongelmiksi osoittautui kylmyys, kova ääni etenkin lemmikkieläinten kynsien suhteen, sekä heikko kosteudenkesto saumoissa.

Nämä kolme syytä on merkittävästi paremmat vinyylilankuissa, joka on vallannut markkinoita nopeasti.

Vinyylilankussa pinta on lämmin jopa paljain varpain ilman lattialämmitystä. Lisäksi uuden sukupolven vinyylilankut ovat ihanan hiljaisia ja 100 % vedenkestäviä. Esimerkiksi mallistomme SilentTECH-vinyylilankuilla on Suomen paras sisäilmaluokitus M1 sekä A+ -sertifikaatti arvostetussa eurooppalaisessa sisäilmamittauksessa (French Regulations on VOC emissions). Lisäksi ne ovat täysin formaldehydi- ja ftalaattivapaita ja sopivat täydellisesti allergikoille.

vaalea laminaatti vinyylilattia vassaratesti laminaatin hinta

Kuvassa yllä vasaratestin tulokset laminaattilattian sekä SilentTECH-vinyylilattian osalta. Laminaattilattiassa vasara uppoaa sen runkoon, eli HDF-levyyn asti ja altistaa lattian mm. vedelle sekä lialle - tämä ei vastaa sitä mitä kuluttaja odottaa lattialtaan tänä päivänä. Voit tutustua laajempaan vertailuun postauksessamme "laminaattilattia vs. vinyylilattia".

Vinyylilattioita on olemassa myös puupohjaisena HDF-rungolla, jossa iskut uppoavat helpommin läpi. Näitä on edelleen markkinoita etenkin vinyylikorkkilattioina, joissa on käytetty nimensä mukaisesti korkkia askeläänieristeenä. Korkki sekä puu orgaanisena materiaalina ovat alttiita vedelle ja sen takia näiden lattioiden käyttöikä ei ole kovin pitkä. Lue myös miksi uuden sukupolven vinyylilankku on teknisesti parempi kuin vinyylikorkkilattia.

Kaikki SilentTECH-vinyylilankut koostuvat kivikomposiittirunkoisista (SPC, Stone Plastic Composite) ratkaisuista joissa on integroitu vaahtopohja askeläänieristeenä. Komposiittirakenteen takia lattian runko ja askeläänieriste ovat 100 % vedenkestäviä. Tutustu myös muihin SilentTECH-vinyylilankkujen etuihin postauksessamme.

"Askeläänieriste onkin yksi piilokuluista: laminaattilattian kanssa tyypillisesti alusmateriaali on ostettava erikseen." kertoo Nordic Floors Oy:n lattiamestari Ville Kallio.

"Vinyylilattia on myös huomattavasti helpompi, nopeampi, turvallisempi ja edullisempi asentaa. Asennusvaihe onkin se, jossa laminaatin hinta viimeistään kostautuu sen piilokulujen sekä asennuksen työläisyyden takia." Kallio toteaa kokonaiskustannuksista.

Alla kerromme näistä lisää esimerkkilaskelmin, eli miksi 19,90 €/m2 maksava laminaatti on jopa kalliimpi kuin 28,90 €/m2 maksava SilentTECH-vinyylilankku:

Laminaatin hinta on jopa kalliimpi kuin vinyylilankku: nämä salakavalat piilokulut yllättävät

Tiesitkö, että laminaattilattia tarvitsee myös erikseen ostettavan alusmateriaalin ja on monessa mielessä vaikeampi asentaa itse? Monelle tuleekin yllätyksenä, että edullinen laminaattilattia maksaakin loppupeleissä saman verran tai jopa hiukan enemmän kuin laadukas SilentTECH-vinyylilankku integroituine alusmateriaaleineen. Oheinen laskelma selittää miten tämä on mahdollista:

Laminaattilattia, alusmateriaali ja asennustarvikkeet:


 • Kohteen koko 60 m2

 • Lattian hinta 19,90 €/m2 x 60 m2 = yhteensä 1 194 €

 • Laadukkaan alusmateriaalin hinta 4,90 €/m2 = yhteensä 3 x 25 m2 rullaa = 367,50 € (Vinkki: vältä edullisimpia alusmateriaaleja laminaatin kanssa, sillä laminaatti jos joku tarvitsee parhaan askeläänivaimennuksen usein jo naapurirauhan säilyttämiseksi)

 • Asennus vaatii katkaisusahan/sirkkelin HDF-rungon takia; osto tai ammattilaistasoisen vuokraus

 • Kotikäyttöön tarkoitettua pölynimuria ei suositella käytettäväksi hienojakoisen sahauspölyn imurointiin; voit rikkoa pölynimurin tai jopa aiheuttaa kuuman sahauspölyn imuroinnilla tulipalovaaran. Tarvitset siis ammattitason pölynimurin sahauspölyn siivoukseen.

 • Materiaalien hinta yhteensä: 1 194 € (lattia) + 367,50 € (alusmateriaali) = 1 561,50 €

 • Asennuksen hinta: tee-se-itse asennettaessa kaluston kuten katkaisusahan ja imurin vuokraus 4 pv ajan n. 156-240 € (lähde: Nettivuokraus.com keskiarvohinnat). Katkoteräveitsi alusmateriaalin muotoonleikkaukseen ja teippiä kiinnitykseen n. 18 €. Yhteensä materiaalit + työvälineet 1 735,50 - 1 819,50 €.

Vaikean asennuksen takia moni valitsee usein ammattilaisen asentamaan lattian, joka voi veloittaa asennustyöstä 600 - 1 200 € (lähde: https://www.urakkamaailma.fi/laminaatin-asennus-hinta).

SilentTECH-vinyylilankku ja asennustarvikkeet:


 • Kohteen koko 60 m2

 • Lattian hinta 28,90 €/m2 x 60 m2 = yhteensä 1 734 €

 • Asennus vaatii katkoteräveitsen, suorakulman ja kumivasaran; kustannus n. 39 €

 • Ei vaadi erikoistyökaluja, imureita tai siivoamista jälkikäteen

 • Yhteensä materiaalit + työvälineet 1 734 € (lattia) + 39 € (työvälineet) = 1 773 €

Lopputulos: LAMINAATTI ON JOPA KALLIIMPI:


 • Laminaatin kokonaiskustannus n. 1 735,50 - 1 819,50 €

 • SilentTECH-vinyylilankun kokonaiskustannus n. 1 773,00 €

Kuten yltä vertailusta näkee, 19,90 €/m2 maksava laminaattilattia voi olla itseasiassa kalliimpi kuin 28,90 €/m2 SilentTECH-vinyylilankku. Laminaatin asennus vaatii myös enemmän aikaa siivoamiseen eli voit laskea hinnan päälle myös ajallisen säästön (talkooväkeä käytettäessä asennus-pizzoina tai -oluina), puhumattakaan mikäli olet allerginen ja herkkä ja tarvitset laminaattilattian sisältämän formaldehydin takia suojavarustusta ja hengityssuojaimia.

Mikäli ostat ammattilaisen asentamaan kohteeseen lattian, on hyvin todennäköistä että saat asennuksen edullisemmin, kun kerrot tarjouspyyntövaiheessa että tilaasi asennettava lattia on uuden sukupolven vinyylilankku, jossa on integroitu askeläänieriste ja joka ei vaadi katkaisusahaa. Näin myös ammattilaisen asentamana SilentTECH-vinyylilankku on usein edullisempi.

Pahimmillaan tee-se-itse asentaja tuhoaa asentaessaan kotitalouskäyttöön tarkoitetun imurin tai aiheuttaa tulipalovaaran tietämättään. Vinyylilankku onkin siis kaikista vaivattomin ja turvallisin asentaa. Katso vaikka miten helposti vinyylilankun katkaisu ja asennus onnistuu:

[embed]https://youtu.be/FlYN8pZIdnQ[/embed]

SilentTECH-vinyylilankussa askeläänieriste on jo integroitu ostettavan lankun hintaan. Edullisimmat mallit valikoimissamme ovat alk. 18,90 €/m2, jolloin saat kaikki vinyylilankun edut laminaatin hinnalla. Asennus on vinyylilankkujen kanssa helppo tehdä itse ja ammattilaisellekin huomattavasti nopeampi, sillä lankku katkeaa mattopuukon kanssa helposti pölisemättä ja jättämättä sotkuja jälkeensä. Näin vältytään turhalta sotkulta ja sirkkelin luona ravaamiselta!

Oheiselta videolta näet kuinka helposti SilentTECH-vinyylilankut asentuvat napauttamalla ja kuinka siististi lattia katkeaa mattopuukon avulla. 

Hinnassa kannattaa huomioida myös jälleenmyyntiarvo

Kyllä vain. Nykypäivän kuluttaja on hyvin valveutunut ja haluaa muokata tilasta omannäköisensä, oli kyseessä sitten oma koti tai esimerkiksi julkitila. Koska laminaatin kultainen aikakausi on ohitse, moni haluaa päivittää sen uudempaan ja kestävämpään vinyylilankkuun joka tapauksessa esim. muuton yhteydessä.

Vinyylilankku on tämän takia jälleenmyyntiä ajatellen fiksumpi valinta, sillä se kestää fyysisiltä ominaisuuksiltaan sekä aikaa että trendejä. Annamme kotikäytössä SilentTECH-vinyylilankuillemme jopa 20 vuoden takuun ja julkitila- sekä toimistokäytössä jopa 10 vuoden takuun, joten seuraava omistajakin voi olla varmasti tyytyväinen lattiaansa. Moni valveutunut ostaja voi siis kiinnostua myytävästä kohteesta modernien ja laadukkaiden pintojen takia, eli vinyylilankku on sen takia jo parempi vaihtoehto myös asunnon ostajan silmissä. Vinyylilankku sopii myös erittäin hyvin vuokrattaviin tiloihin laminaatin sijaan, eli on sijoitusasunnon tai vuokrattavia toimitiloja välittävän unelma.

Jos haluat nähdä millaisiin ratkaisuihin asiakkaamme ovat päätyneet vinyylilankkujen kanssa, tutustu ehdottomasti asiakkaidemme kuviin. Meiltä saat myös neljä mallipalaa ilmaiseksi kotiin tutustuttavaksi!