phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 08.09.2022


Artikkelit

Parketin hionta: palauta lattia entiseen loistoon helposti

Julkaistu 08.09.2022

Yksi pitkäikäisimmistä ja arvokkaimmista, mutta myös herkimmistä ja eniten huoltoa vaativimmista lattiamateriaaleista on parketti. Syy johtuu materiaalista: parketti on jalopuuta, joka on luonnonmateriaali. Suosituin parketti Suomessa on tyypillisesti tammiparketti.

Parketin hionta ja sävytys lakkaamalla tai öljyämällä palauttaa parkettilattian usein uuden näköiseksi ja jatkaa lattian käyttöikää vuosilla eteenpäin. Mikäli mietit parketin hiontaa, näillä neuvoilla pääset parketin kunnostamisessa alkuun ja kellastuneet parketit ovat uuden näköiset!

Kuinka parketin hionta onnistuu helposti

Yksinkertaisimmillaan puulattia, kuten parketti, kunnostetaan ensin hiomalla pinta, jonka jälkeen se öljytään tai lakataan. Prosessissa on aikaa vieviä osia sekä mahdollisuus odottamattomiin yllätyksiin, jonka vuoksi kartoituskäynnit ja kunnollinen esivalmistelu tulee toteuttaa huolella. Valmistautumalla pystyt ennakoimaan yllättävät kulut.

1. Tyhjennä tila ja tarkista lattian kunto

Monesti parketin kunnostajat kertovat prosessin vaikeimman kohdan olevan tavaroiden siirto pois tieltä - josta koko prosessi tuleekin aloittaa. Tyhjennä siis vaadittava tila niin, että se voi olla tyhjillään ja käyttämättä viikosta kahteen viikkoon lattiasta riippuen. Samalla pääset arvioimaan onko sohvan tai maton alla lattiassa esim. kosteusvaurioita.

Poista tilasta kynnykset ja listat. Parketin kunto tulee tarkistaa ennen hiontaa; mikäli kyseessä on alustaan liimattu parketti, ota avuksi esimerkiksi muovinen kauha jonka avulla kuuntelet onko lattia mistään kohtaa irti. Käy lattia silmämääräisesti läpi etsien kohoumia, halkeamia ja todella syviä uria. Nämä kaksi työvaihetta voidaan myös sisällyttää urakkasopimukseen ammattilaisen kanssa ja osaltaan niiden tarve huomataan jo monen yrityksen tarjoamassa ilmaisessa hinta-arviossa ja kunnon tarkistuksessa.

2. Parketin hionta varmistaa hyvän lopputuloksen

Jotta vanhat pinnoitteet, kuten lakat ja öljyt, saadaan parketin pinnasta pois, on se tehokkainta hioa. Tätä varten kunnostavilla urakoitsijoilla on käytössään erilliset lattiahiomakoneet, joten yksin käsipelillä hiontaa ei kannata tehdä. Hionnan avulla lattiasta saadaan esiin käsittelemätöntä puupintaa, joka on valmis jatkokäsittelyyn.

3. Suojaa hiottu pinta lakkaamalla tai öljyämällä

Kun lattia päätetään palauttaa uudenveroiseksi, hionnan jälkeen parketti kitataan. Tässä vaiheessa on tärkeää välitä puun sävyn mukainen väri, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen. Kittikerros täytyy vielä kertaalleen hioa, mutta huomattavasti hienommalla hiomapaperilla kuin alkuperäinen hionta. Nyt ei ole tarkoitus saada raakaa puuta uudelleen näkyviin, vaan täyttää kitillä syvät kolot ja halkeamat. Hionnan ja pölyn puhdistuksen jälkeen siirrytään levittämään valittua lakkaa, jota tarvitaan lakasta ja lattiasta riippuen useampi kerros. Tämä prosessi voi viedä työpäivästä useampaan. Lopputuloksen kannattaa antaa kovettua kunnolla, mutta riippuen lattiasta ja käytetyistä materiaaleista voi viikon päästä jo osan huonekaluista tuoda paikoilleen - varminta on antaa lattian kuitenkin kovettua viikosta kahteen.

parketin hionta Tammiparketti Lapua Floors Select Natural hiottu öljyvahattu

Kuvassa yllä: Lapua Floorsin Tammiparketti Select Natural 190mm, joka on hiottu sekä öljyvahattu parketti.

Parketin öljyvahauksessa hiontaprosessi on sama kuin yllä. Eroa tulee sen jälkeen; lattia imuroinnin jälkeen puhdistetaan perusteellisesti, jonka jälkeen öljyvaha levitetään koko alueelle (isommassa tilassa tehtävä osissa). Tämä öljyvaha hierretään hankauslevyn avulla lattiaan ja ylijäävä öljy pyyhitään pois. Kun imeytymätön öljyvaha on poistettu, kannattaa lattian antaa levätä tuotteen ohjeen mukaisen ajan ennen kuin huonekaluja tai mattoja sijoitetaan lattialle. Öljyvahasta riippuen tämä "lepoaika", eli aika ennen käyttöönottoa vaihtelee muutamasta päivästä viikkoon tai kahteen.

Öljyvahattu parketti on monissa tapauksissa lakattua parkettia helppohoitoisempi, sillä sen naarmuja pystyy häivyttämään lisäämällä hoitoöljyä. Lakatussa parketissa naarmut jäävät pintaan usein vaaleina viiruina näkyviin ja saadakseen pinnan jälleen kuntoon, täytyy kunnostusprosessi uusia kokonaisuudessaan. Moni nykyajan parketti myös saadaan valmiiksi asennettuna öljyvahakäsittelyn kanssa.

Näiden keinojen avulla kellastunut parketti, joka on muuten hyvässä kunnossa, palautuu uudenveroiseksi. Huoltona jatkossa riittää imurointi ja pesu. Pesussa kannattaa välttää liiallista kosteutta.

Miksi parketin hionta ja sävytys epäonnistuu

Joskus kuitenkin parketin hionta ja sävytys uudenveroiseksi eivät onnistu kovasta työstä huolimatta. Suurimmat syyt epäonnistuneelle hionta- ja sävytysprosessille eivät ole suinkaan tehdyn työn laadussa, vaan itse lattiassa ja sen kunnossa. Parketti on lattiamateriaalina huokoinen, jonka vuoksi kaikki sille kaatunut vesi ja muut nesteet värjäävät ja haperoittavat lattiaa sen runkoa myöden. Syvät kolhut ja naarmut voivat myös olla esteenä onnistuneelle parketin kunnostukselle. 

epäonnistunut parketin hionta

Kuvassa yllä vuosikymmeniä vanha parketti hionnan ja uudistamisen jälkeen. Kuvassa oikealla puolella näkyy mosaiikkiparketin pahiten kulunutta osaa, joka on imenyt kosteutta saumoihin useaan otteeseen, painunut ja kulunut hyvin pahasti. Kovan kuluman, uurteiden, tummumisen ja lattian iän vuoksi sitä ei ole saatu täysin kirkkaaksi tai uudenveroiseksi. Mosaiikkiparketin heikkoutena muihin parketteihin on lisäksi sen palojen pienuus, joka suuren saumamääränsä vuoksi altistaa sen helpommin kosteudelle. Jälkikäteen muutaman palan korjaaminen jättää usein eri värisen paikkauksen eli lopputulos harvoin on täydellinen. Vinkki: esimerkiksi 190-260 mm leveä 1-sauvainen tammiparketti kestää huomattavasti paremmin kosteutta eikä tummu yhtä herkästi kuin mosaiikki tai 3-sauvainen parketti.

Mikäli kunnostuksen lopputulos ei miellytä, mutta pinta on tasainen eikä sitä haluta purkaa, voi alustaan liimatun mosaiikkiparketin päälle asentaa vinyylilankun mikäli lattia eli uuden lattian pohja on suora. Hyvin ohuet SilentTECH-vinyylilankut sopivat lattian uudistamiseen tilaan kuin tilaan, sillä vain 5-6 mm paksuus varmistaa, ettei esimerkiksi ovien karmeja tai itse ovia tarvitse useimmissa tapauksissa nostaa. Täältä voit lukea lisää parketin ja muiden lattiamateriaalien vertailusta.

Kivikomposiitista (SPC) tehty vinyylilankku on lisäksi ns. "kovaa tekoa", eli se kestää kulutusta todella hyvin, on 100 % vedenkestävä ja sopiikin moneen tilaan eteisestä keittiöön. Kovuus ei silti välity askeltuntumaan, sillä polyuretaanipinta pitää huolen pehmeästä ja miellyttävästä tuntumasta sukan alla. Kivikomposiittirunkoisten vinyylilattioiden asennus sujuu kuin tanssi ja rahaa säästyy myös SilentTECH-vinyylilankkujen integroidun askeläänieristeen kanssa. Jokainen käyttöluokan 33 vinyylilattiamme saa 20 vuoden takuun kotikäytössä.

Mielenkiintosi herätessä tutustu ilmaiseen mallipalapalveluumme vinyylilankkujemme osalta!