phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!


Vinyylilankun asennus: millainen aluslattian tulee olla?


Vinyylilankun asennus: millainen aluslattian tulee olla?


Vinyylilattia on suosittu lattiamateriaali, jota arvostetaan sekä kotikäytössä että julkitiloissa. Kattavan valikoiman ansiosta vinyylilankun eri kuvio- ja sävyvaihtoehdot luovat tilaan toivotun tunnelman. Ennen kuin upouudesta lattiasta päästään nauttimaan, tulee ennen varsinaisen asennuksen aloittamista kuitenkin varmistua siitä, että vinyylin aluslattia on sopiva, ja tarjoaa laadukkaan pohjan kestävälle käytölle.

Aluslattia on olennainen osa rakennuksen kokonaisrakennetta. Tässä tekstissä käsitellään muutamia huomionarvoisia asioita, jotka aluslattian kannalta tulee huomioida ennen vinyylilattian asentamista.

Mitä aluslattia tarkoittaa?

Aluslattia on asunnon tai rakennuksen perusrakenne, joka sijaitsee suoraan varsinaisen lattianpäällysteen alla. Aluslattian tehtävä on toimia päällimmäisen asennetun tai asennettavan lattian tukirakenteena, ja sillä onkin vaikutusta lattian kestävyyteen, eristävyyteen ja tasaisuuteen. Lisäksi aluslattia saattaa ajan saatossa alkaa vaikuttaa paljonkin hengitettävän sisäilman laatuun.

Aluslattia ei välttämättä tarkoita kokonaisuudessaan vain yhtä kerrosta. Aluslattiaan vaikuttavat rakennuksen rakenne ja tarkoitus sekä se, pystytäänkö vinyylilattia asentamaan vanhan lattiamateriaalin päälle ilman purkutöiden tekemistä.Millainen aluslattia vinyylilattialle sitten sopii?

Perussääntönä voidaan sanoa, että vinyylilattian alustan tulee aina olla kuiva, kiinteä, suora ja tasainen. Suoruudella ja tasaisuudella on suuri merkitys lankkujen saumakohtien kestävyydessä, kun käyttövuosia karttuu ja vuodenajat vaihtelevat.

Käytännössä vinyylilattia voidaan asentaa ainakin betonin, muovimaton, puu- tai levylattian, laattalattian, korkin tai linoleumin päälle. Usein vanhan lattian purkaminen ja siihen liittyvät lisäkustannukset eivät siis ole onneksi aivan  pakollisia uutta vinyylilattiaa asennettaessa, kunhan vain edellä mainitut lattian tasaisuusvaatimukset täyttyvät.

Huomionarvoista kuitenkin on, että aikaisemman lattianpäällysteen jättäminen uuden lattian alusmateriaaliksi muodostaa riskin sisäilmaongelmille. Tästä syystä ensisijaisesti suositellaan vanhan lattian purkamista uuden tieltä.

Ehkä jopa kaikkein yleisin aluslattia vinyylilattian asennuksessa onkin juuri betoninen aluslattia, jonka päällä ei ole muuta lattianpäällystemateriaalia. Vinyylilattia voidaan loistavasti asentaa suoraan betonin päälle, kunhan aluslattia on tasainen, kuiva ja puhdas. Usein betoni saatetaankin joutua ylitasoittamaan. Betonilattian tapauksessa aluslattian kosteuspitoisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota: lattian kosteusaste tulee mitata ja dokumentoida kirjallisella kosteusmittauspöytäkirjalla.

Kun kosteusmittaus on suoritettu ja asianmukainen kosteussulku on asennettu, vinyylilattian asennus on suoraviivaista ja lopputulos kestävä. Betonilattian tapauksessa kosteussulkuun tulee kiinnittää huomiota. Suosittelemme esimerkiksi valikoimastamme löytyvää 0,2 mm:n paksuista PE-muovikalvoa. Muovikalvo onkin tällöin ainoa vinyylilankun alusmateriaali, sillä askeläänieriste on Vinyylilattiakaupan lattioissa valmiiksi integroituna.

Entäs vinyylilankku parketin päälle? Usein esimerkiksi betonin päällä saattaa olla jo ennestään puu- tai levyrakenteinen lattia, josta saadaan helposti hyvä aluslattia vinyylilankuille. Ennen asennusta aluslattian mahdolliset raot, kolot ja epätasaisuudet tulee tasoittaa. Lankkulattian päälle vinyyliä asennettaessa uudet lankut asetetaan vanhaan aluslattiaan nähden poikkisuuntaisesti.

Tällaisten aluslattioiden kohdalla on tärkeää muistaa, että kahta uivaa lattiaa ei tule asentaa päällekkäin. Uivaksi asennettu lankkuparketti tai laminaatti eivät siis sovellu vinyylilattian aluslattiaksi. Jos kuitenkin esimerkiksi parketti on liimattu lattiaan, tätä ongelmaa ei ole. 

Myös laattalattia käy vinyylilattian alle jätettäväksi, jolloin laatan purkamisesta aiheutuvia kustannuksia pystytään näin halutessa säästämään reilusti. Tällöin kuitenkin lattian saumakohdat tasoitetaan, jotta lopputulos olisi tasainen. Vinyylilattia ei kuitenkaan sovi asennettavaksi kosteisiin tiloihin.

Vaikka vinyylilattia voidaan hyvin asentaa myös linoleumin tai korkin päälle, käytännössä tällaisten aluslattioiden kohdalla alustan epätasaisuus saattaa aiheuttaa haasteita, ja näiden lattioiden tasoittaminen on haastavampaa. Myös riski sisäilman laadun kärsimiselle saattaa olla suurempi.Millaiselle alustalle vinyylilattiaa ei ainakaan tulisi asentaa?

Muistilista:

  • Koska vinyylilattia asennetaan uivaksi, sitä ei tule asentaa toisen uivan lattian päälle.
  • Lattian suoruus ja tasaisuus on ensiarvoisen tärkeää. Suurin sallittu heitto kahden metrin matkalla on kaksi millimetriä. Älä siis asenna vinyylilattiaa kohteeseen, jossa nämä kriteerit eivät täyty.
  • Lisäksi alustan tulee olla liikkumaton, kestävä, kiinteä, kuiva ja puhdas. Älä asenna vinyylilattiaa esimerkiksi kokolattiamaton tai muun samankaltaisen alustan päälle.
  • Erityisesti betonilattian kohdalla aluslattian kosteuspitoisuus on merkittävä tekijä. Älä asenna vinyylilattiaa liian kostean aluslattian päälle.
  • Jokainen vinyylilattian valmistaja antaa omat suosituksensa ja asennusohjeensa aluslattiaan kohdistuvista kriteereistä. Onkin tärkeää lukea vinyylilankun asennusohjeet läpi huolellisesti ennen varsinaisen työn aloittamista.

Sopivan aluslattian varmistaminen, epätasaisuuksien korjaaminen ja asennusohjeiden noudattaminen palkitsevat lattian hankkijan: huolellisesti valmisteltu ja toteutettu vinyylilankun asennus takaavat pitkäikäisen lopputuloksen. Tasaisesti asettuva lattia on ilo silmälle, ja saat nauttia uudesta vinyylilattiasta pitkään!