phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!


Vinyylilattian haju: miksi jotkut tuoksuvat voimakkaasti?


Vinyylilattian haju: miksi jotkut tuoksuvat voimakkaasti?


Oletko lattiakaupoilla tai asennusvaiheessa törmännyt vahvasti tuoksuviin vinyylilattioihin? Vinyylilattian haju, tai itse asiassa hajuttomuus, kertoo usein sen laadusta; samaan tapaan kuin "kiinakaupoista" tulevat halpatuotteet yleensä haisevat, sama tuote teetettynä laadukkain ja tutkituin materiaalein, turvallisissa ja testatuissa oloissa on käytännössä hajuton, turvallinen ja miellyttävä käyttää välittömästi. Mutta mistä tämä vinyylilattian haju aiheutuu ja kuinka löytää allergikoille sopiva lattia?

Mikä aiheuttaa vinyylilattian hajun?

Huonolaatuiset lattiat tuoksuvat vahvasti pistävältä niissä käytettyjen kemikaalien takia. Kemikaaleja käytetään toki kaikessa valmistuksessa, niin vaatteiden kuin elintarvikkeiden pakkausten, mutta kemikaalien laatu ja määrä määrittävät sen allergisoivuuden sekä tuoksun määrän. Huonolaatuisemmissa lattioissa myös valmistusprosessissa kemikaalien laadussa on usein säästetty, jonka vuoksi ne voivat helposti tuoksua vahvasti jopa useita viikkoja ja kuukausia asennuksen jälkeen, aiheuttaen hajuherkälle erittäin tukalat oltavat tilassa.

Esimerkiksi allaolevan kuvan vasemman mallin, HDF-runkoisen vinyylikorkkilattian valmistuksessa käytetään formaldehydihartsia sidosaineena eli liimaa. Kun lattiaa sahataan sen asennusvaiheessa, vapautuu näitä allergisoivia kemikaaleja ilmaan ja TTL onkin merkinnyt sen yhdeksi työperäisiä sairauksia aiheutavaksi kemikaaliksi. Aine on myös määritelty syöpää aiheuttavaksi (Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC), vuonna 2004). Samanlaista formaldehydihartsia sisältävää HDF-runkoa löytyy lähes kaikista laminaattilattioista ja hybridilattioista.

Oikealla oleva malli on allergiaystävällinen ja kestävä SPC-runkoinen (Stone Plastic Composite) vinyylilankku. Tämä PVC:n ja kalkkikiven komposiittisekoitteesta valmistettu malli on vinyylikorkkia huomattavasti tiiviimpi ja siten myös kovempi ja 100 % vedenkestävä. SPC-runkoinen SilentTECH-vinyylilankkumme sisältävät 70 % vähemmän PVC:tä kuin LVT-vinyylilankut. SilentTECH-vinyylilattiamme ovat täysin ftalaattivapaita (eli ne eivät sisällä muovin valmistuksessa käytettäviä pehmitinaineita) ja lattiat eivät tuota formaldehydipäästöjä asennettaessa tai käytössä, jonka vuoksi ne ovat Suomessa VTT:llä tehdyissä sisäilmalaatumittauksissa parhaassa M1-luokassa.

Kuva yllä: Vasemmalla vinyylikorkkilattia, oikealla kivikomposiittirunkoinen SilentTECH-vinyylilankku. Vasemmalla puolella olevassa lattiassa on HDF-runko jossa on käytetty formaldehydiä. Korkki myös lattian rungossa on altis kosteudelle. Oikealla puolella SilentTECH-vinyylilankussa alin kerros on 1,5mm IXPE-vaahtopohja, joka toimii integroituna askeläänieristeenä. Keskimmäinen kerros on SPC-kivikomposiittirunko joka on 100 % vedenkestävä. Ylin pinta on PUR- eli polyuretaanipinta (vinyyli) joka tarjoaa turvallisen ja laadukkaan sisäilman.

Olemme tilanneet useita satoja mallipaloja ja näytteitä valmistajilta ja tehtailta joissa usein se edullisin vaihtoehto on tuoksunut todella vahvasti. Tällaisia lattioita emme ole halunneet ottaa mallistoomme jotka eivät läpäise yksinkertaista hajutestiämme. Se jo yksinään kertoo, että materiaalista vapautuu huoneilmaan yhdisteitä joille kaikista herkimmille voi aiheutua oireita kuten päänsärkyä ja migreeniä tai jopa pahoinvointia.

Joissakin tapauksissa vinyylilattian pinnan polyuretaanin koostumus, UV-suojaus sekä pintakäsittelyssä käytettävät kemikaalit saattavat aiheuttaa epämiellyttävänä koetun vinyylilattian hajun. Mallistomme SilentTECH-vinyylilattioissamme on paitsi tutkitusti vähäiset sisäilmapäästöt, myös tehtaalta vaadittujen standardien takia käytetty laadukasta ja turvallista polyuretaanipinnoitetta. Tällä hetkellä valmistamamme lattiat tulevat Kiinasta ja Vietnamista tehtaista, joiden laadunvalvontaan ja materiaaleihin voimme vaikuttaa.

Tiesitkö, että polyuretaani jota vinyylilattioiden pinnassa käytetään kulutuspintana, käytetään korkean turvallisuutensa ja hyötyjensä takia myös vaahtomuovipatjoissa sekä vaatteissa. Usein keinonahkaksi luokitellut kengät ovat polyuretaania. Polyuretaani on korkeasti arvostettu lattiamateriaalina allergiaystävällisyytensä vuoksi. Lattia tuntuu myös miellyttävän pehmeältä jalalle ja pinta on lämpimämmän tuntuinen kuin esimerkiksi laminaattilattiassa.

Kuva yllä: SilentTECH-vinyylilankun pohjaan on integroitu askeläänieriste, joten et tarvitse erillistä alusmateriaalia. Tämä säästää lattian hankinnassa laadukkaan alusmateriaalin hinnan (n. 5-6 €/m2) sekä on nopeampi asentaa. Se ennaltaehkäisee myös hajuhaittojen syntyä sillä orgaaniset askeläänieristeet kuten vinyylikorkin korkkikerros, ovat alttiita kosteudelle ja sen synnyttämälle mikrobikasvustolle.

Kuinka löytää allergiaystävällinen, pitkäikäinen ja hajuton vinyylilattia?

Älä koskaan osta lattiaa kuin sikaa säkissä, vaan vaadi valmistajalta mallipala jolle voit tehdä hajutestin, etenkin jos olet hajuherkkä. Tilaa mallipala ja tuoksuttele erityisesti lattian pintaa ja runkoa. Mikäli tuotteessa on vahva haju, on todennäköistä että se ei ole erityisen laadukas ja saattaa aiheuttaa ongelmia jatkuvalla altistuksellaan.

Hajuhaitta voi myös syntyä käytössä; mikäli lattia on materiaaliltaan jo valmiiksi huokoista materiaalia kuten vinyylikorkin tai laminaattilattian puupohjainen HDF-runko, se voi imeä kosteutta rakenteista etenkin jos ilmanvaihdon suhteen on laiminlyöty suosituksia tai rakentaessa on syntynyt virheitä tai riskirakenteita jotka lisäävät kosteuden kuormitusta mm. aluslattiassa. Kosteus yhdessä formaldehydin kanssa reagoidessaan voi aiheuttaa sisäilmaan kemikaalicocktailin, joka saattaa aiheuttaa jopa terveyshaittoja. SilentTECH-lattioissamme ei SPC-rungon myötä tätä ei pääse käymään, sillä lattia ei ole huokoinen eikä sisällä puuta, joka tarjoaa alustan mikrobeille lisääntyä ja kukoistaa. Sen vuoksi tarjoammekin oman mallistomme lattioille 20 vuoden takuun kotikäytössä.

Huoneilmaa parantaa myös asennustapana uivaksi asennettavat, lukkopontilliset lattiat. Kelluvana eli uivana asennettavat lattiat ovat turvallisia, sillä niitä ei liimata kiinni aluslattiaan, jolloin esimerkiksi alusbetonin kosteus ei aiheuta huoneilman laatua heikentävää "kemikaalicocktailia" kuten entisaikojen muovimattojen kanssa usein kävi. Uivan lattian kanssa asennusvaihekin nopeutuu, sillä liiman levitystä ja kuivumista ei tarvitse odotella.

Hajuttoman, allergiaystävällisen ja sisustukseen sopivan vinyylilattian löydät tilaamalla mallipaloja erilaisista lattioista. Meiltä saat tilattua neljä eri mallipalaa ilmaiseksi ja edullisesti lisäpaloja niin halutessasi!