phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!


Laminaatti vai vinyyli - yhtäläisyydet ja eroavaisuudet


Laminaatti vai vinyyli - yhtäläisyydet ja eroavaisuudet


Lattian hankintaa edeltää usein enemmän tai vähemmän pään pyörälle saava vertailuprosessi eri hintojen, materiaalien, sävyjen ja tyylien välillä. Erilaisten lattiamateriaalien välillä on eroja siinä, millaisia haasteita tai ympäristöä ne on suunniteltu kestämään. Tärkeitä seikkoja, joihin lattian valinnassa onkin syytä kiinnittää huomiota, ovat ainakin kestävyys, asentamisen ja ylläpidon helppous, allergiaystävällisyys, hiljaisuus sekä tuntuma jalan alla.

Vinyyli- ja laminaattilattia asetetaan vertailussa usein keskenään vastakkain, sillä kumpikin materiaali tarjoaa laajan skaalan sävyvaihtoehtoja. Kumpikin on myös lompakolle ystävällisenä ja helppohoitoisena pidetty lattiamateriaali.

Laminaatilla ja vinyylillä toki onkin joitakin yhtäläisyyksiä, kuten helposti puhtaana pidettävä pinta, josta pinttyneempikin lika irtoaa helposti vähäisellä vaivannäöllä. Kummankaan lattian pintaa ei tarvitse vahata tai muuten käsitellä uudelleen, vaan avainasemassa on säännöllinen puhdistus tavallisen arkisiivouksen lomassa.

Yhdistävistä tekijöistä huolimatta näillä kahdella lattialla on myös selkeitä eroavaisuuksia.


Hinta

Keskimääräisesti laminaatti on yksi edullisimmista lattiamateriaaleista, vaikka hinta toki myös vaihtelee valmistajan, lankun paksuuden ja tyylin mukaan. Vinyylilattia tunnetaan myös verrattain edullisena materiaalina, mutta tavallisesti sen neliöhinta on kuitenkin hieman korkeampi kuin laminaatin. Laminaatin hinta onkin kenties sen suurin valttikortti. 

Vedenkestävyys

Vaikka kumpikaan materiaali ei varsinaisesti sovellu kostean tilan lattiaksi, on vinyyli- ja laminaattilattialla vedenkestävyyden suhteen merkittävä ero.

Uuden sukupolven vinyylilattia on kivikomposiittirunkonsa ansiosta 100-prosenttisesti vedenpitävä läpikotaisin, eikä altistus kosteudelle saa lattiapintaa turpoilemaan ja kupruilemaan. Kaikki valikoimamme vinyylilattiat ovat uuden sukupolven vedenkestäviä lattioita.

Laminaatinkin pinta kestää kyllä vettä ja muuta kosteutta, mutta sen runko valmistetaan hdf-puukuidusta. Kastuessaan puukuitu turpoaa, jonka vuoksi lattia alkaa helposti kupruilla repsottaa saumakohdistaan. Kosteudesta koholle nousseet terävät kulmat jäävät helposti kiinni esimerkiksi sukkien pohjiin. Myös rungon päällä oleva pintamateriaali alkaa halkeilla päästäen sisään entistäkin enemmän kosteutta. Kerran kosteutta itseensä imenyttä laminaattia ei voida enää korjata entiselleen. Nykyisin monet laminaatit hyödyntävät erilaisia käsittelyjä ja teknologioita, joiden tarkoituksena on ehkäistä puun turpoamista.

Valitettavasti markkinoilla on edelleen myynnissä myös vettä kestämättömiä edellisen sukupolven vinyylilankkuja, jotka ovat rungoltaan puukuidusta valmistettuja. Näiden vinyylilankkujen ongelmat ovat kosteuden suhteen samankaltaisia kuin laminaatilla.


Asentaminen ja allergiaystävällisyys

Sekä vinyylin että laminaatin asennus tunnetaan helppoudestaan, joka ei vaadi liimaamista tai muiden kiinnitysaineiden käyttöä. Kumpikin lattia asennetaan uivaksi, ja kummankin alustan vaatimukset ovat suurilta osin samankaltaiset. Kun asennetaan vinyyliä tai laminaattia betonin tai muun kiviainespohjaisen alustan päälle, tulee lattian alle lisätä kosteussuoja, kuten PE-kalvo.

Laminaattilattian asennus on suhteellisen siistiä, mutta se vaatii aina sahaamista. Koska lankkujen runko on puukuitua, sotkua syntyy hieman enemmän kuin vinyylin asennuksen yhteydessä. Laminaattileikkurin käyttö käsisahan sijaan vähentää leikkuupurun määrää. Allergiaystävällisyyden näkökulmasta huomionarvoista on, että laminaatti sisältää pieniä pitoisuuksia formaldehydiä, jonka pitoisuutta mitataan esimerkiksi M1-sisäilmaluokituksen saamiseksi.

Vinyylilattian asentaminen on siistiä puuhaa, koska lankut saa katkaistua sopivan mittaisiksi kätevästi katkoteräveitsen avulla. Asentaminen ei muiltakaan osin vaadi laajaa valikoimaa erilaisia tarvikkeita. Sahaaminen ei ole välttämättömyys, mutta se helpottaa asennusta esimerkiksi patterien tai muiden vaikeampien muotojen ympärille. Vinyylilattia on allergiaystävällinen valinta, ja kivikomposiittirunkoiset vinyylilattiamme ovatkin täysin formaldehydi- ja ftalaattivapaita.

Lämpöisyys ja hiljaisuus

Lattiapinnan tuntuma jalkaa vasten on tärkeä tekijä erityisesti silloin, kun valitaan lattiaa juuri asuinympäristöön.

Vinyylilankun pinta valmistetaan polyuretaanista, jonka ansiosta tuntuma paljaankin jalan alla on pehmeän lämmin. Lankun pinta ei ole täysin sileä, vaan siinä on puun oksa- ja syykuviointia toistavaa tekstuuria, joka tuo lattiaan luonnollisuutta ja pitoa. Vinyyli on myös yksi markkinoiden hiljaisimmista lattiamateriaaleista. Lisäksi valikoimamme vinyylilattioissa vaahtomuovinen askeläänieriste löytyy kätevästi integroituna.

Vaikka laminaatinkaan kova pintakerros ei ole täysin sileä, on se kuitenkin liukkaampi. Laminoitu pintakerros tunnetaan myös kylmyydestä ja kopinasta, mikä saattaa osoittautua kynnyskysymykseksi materiaalia valitessa. Kopisevuuden vuoksi myös askeläänieristeen merkitys korostuu entisestään, ja yleensä laminaatin alusmateriaali onkin hankittava itse lattian lisäksi erikseen. On kuitenkin paljon myös aluslattian materiaalista kiinni, kuinka hiljainen laminaattipinnasta saadaan.


Hoito ja puhtaanapito

Kuten mainittu, sekä vinyylilattian että laminaatin hoito ja pinnan puhtaanapito on helppoa, ja pinttyneempikin lika saadaan suhteellisen vaivattomasti poistettua. Kumpaakaan lattiaa ei tarvitse vahata tai käsitellä uudelleen. Lyhyesti voidaankin sanoa, että säännöllinen puhdistus ja pinnan kestävyyden huomioiminen arjessa riittää.

Eroavaisuudet lattiapintojen vedenkestävyydessä näkyvät kuitenkin myös puhdistuksessa. Jotta kosteutta ei pääsisi laminaatin runkoon saumakohtien kautta, lattian moppaamisessa tulee käyttää kosteutta mahdollisimman vähän. Käytännössä laminaattian pesu suoritetaan siis korkeintaan nihkeällä mopilla tai muulla kangasmateriaalilla. Vinyylilattian moppauksessa taas voidaan käyttää enemmän kosteutta yhdessä miedon vinyylilattioille tarkoitetun puhdistusaineen kanssa.

Mitä kaikkea lattian tulee kestää?

Kokonaisuutena lattiamateriaalia valitessa on tärkeää tunnistaa, millaisia kriteerejä tai vaatimuksia omaan lattiaan kohdistuu. Tällaisia kriteerejä saattavat asettaa esimerkiksi tilan tai huoneen käyttötarkoitus, lemmikkieläimet tai remonttibudjetti. Myös esimerkiksi asumismuoto saattaa vaikuttaa siihen, kuinka hiljainen lattiapinnan toivotaan olevan, tai kuinka paljon kenkien mukana eteisen lattialle kulkeutuu hiekkaa ja kosteutta. Erilaisten tarpeiden ja odotusten vuoksi onkin mahdotonta suoralta kädeltä sanoa, mikä lattiamateriaali on yksiselitteisesti paras vaihtoehto, ja mitä ei missään tapauksessa kannata valita.