phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!


Kelluva eli uiva lattia: miksi se on niin suosittu?


Kelluva eli uiva lattia: miksi se on niin suosittu?


Kelluva eli uiva lattia on saavuttanut Suomessa todella suuren suosion koti- ja julkitilakäytössä. Uiva lattia näet tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä pohjaan eli esimerkiksi alusbetoniin millään tapaa liimaamalla, vaan se jää ikään kuin "kellumaan" sen päälle ja pysyy yhtenäisenä mm. lukkoponttien avulla. Perinteisiä "vanhan kansan" kiinnitystapoja ovat olleet esimerkiksi liimaus erilaisille lattioille, mutta tässä postauksessa kerromme miksi liimausta ei moni suosi enää tänä päivänä.

Neljä syytä miksi valita uiva lattia liimatun lattian ylitse

Syy #1: Laadukkaampi sisäilma

Liimat ovat kehittyneet runsaasti ja mm. asbestilaki paransi liimojen mainetta. Vielä tänäkin päivänä lattioiden kiinnittämiseen käytettävät liimat ovat herkkiä kosteudelle ja esimerkiksi hiljaa etenevän kosteusvaurion aikana alustan ja lattian välissä oleva liima voi reagoida kosteuden kanssa ja synnyttää sisäilmaan kemikaali-cocktailin.

Tämän takia uivan lattian valitseminen on usein helppo valinta sisäilman laadukkuuden varmistamiseksi.


Tiesitkö: monessa uivaksi asennettavassa puukuitupohjaisessa lattiassa käytetään myös liimoja: puukuiturunkoisen kuten HDF-runkoisen lattian sidosaine sisältää usein formaldehydiä, joka on voimakkaasti allergisoiva ja luokiteltu myös syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Uivan lattian ostajan kannattaakin valita formaldehydivapaa lattia.


Syy #2: Lattian eläminen

Tyypillinen syy alustaan liimatun lattian välttelylle on lattian runkomateriaalin ominaisuus elää eli laajentua ja supistua ilman suhteellisen kosteuden vaikutusten ansiosta.

Erityisesti puupohjaiset lattiamateriaalit elävät eniten, kuten laminaatit, hybridilattiat sekä monet vinyylikorkit ovat tyypillisesti puupohjaisia eli sisältävät HDF-rungon. Tällaisia lattioita ei voi asentaa uivana kuin tyypillisesti 8-10 metrin leveydelle tai pituudelle maksimissaan. Syy: kesällä kun ilman suhteellinen kosteus on korkeampi, lattia laajenee, ja vastaavasti talvella, kun sisäilma on kuivaa, lattia supistuu.

Mikäli tilan pituus tai leveys ylittää 8-10 metrin matkan, on pakko käyttää liikuntasaumoja eli katkaista lattia asentamalla väliin mm. saumalista. Vaihtoehtoisesti isoihin tiloihin voi valita kivikomposiittirunkoisen SilentTECH-vinyylilankun, jonka asennus uivana onnistuu jopa 20x20m (400m2) alueelle ilman ongelmia, sillä kalkkikiveä sisältävä komposiittirunko ei elä yhtä paljoa kuin vanhanmalliset HDF-runkoiset puupohjaiset lattiat.

Syy #3: Nopeus ja helppous

Uiva lattia on nopeampi ja helpompi asentaa kuin alustaan liimattava lattia. Liimaus on yksi työvaihe ja materiaalikulu enemmän ja sekä tee-se-itse asentajan kuin ammattilaisten toteuttamana uivan lattian lukkoponttikiinnityksellä on erittäin nopea asentaa. Uuden sukupolven vinyylilankuissa on usein lisäksi ns. kopautettava päätypontti, joka varmistaa tehokkaasti ponttien hyvän kiinnityksen. Katso alta videolta, miten helposti SilentTECH-vinyylilankun asennus onnistuu:

https://www.youtube.com/watch?v=mEUuHQTWawc

Syy #4: Laadukas, tasainen ja yhtenäinen lopputulos

Vinyylilankkuja on saatavilla erityisesti julkitiloihin ohuina levyinä ilman lukkopontteja, jotka on tarkoitettu alustaan liimattavaksi. Tällaisten vinyylilattioiden liimauksessa on erittäin tarkkaa, että lankun pääty- ja sivusaumat osuvat tarkasti toisiinsa samalle korkeudelle. Mikäli esimerkiksi jokin kulma jää millinkin korkeammalle kuin viereinen lankku, tuntuu se sukkasiltaan kuljettaessa jalkapohjassa ikävästi ja julkitilassa tällainen kohonnut reuna saumassa voi altistaa lattian myös ennenaikaiselle rikkoutumiselle.

Liimattavia malleja emme sen takia suosittele kuin yli 20x20m kokoisiin tiloihin, julkitiloihin tai sellaisiin paikkoihin, joihin ei haluta listalla piilotettavia saumoja elämisvaran takia. Tämän takia moni valitsee omakotitalon isoon olokeittiöön tai julkitilaan kivikomposiittirunkoisen vinyylilankun joka ei vaadi liimausta ison tilan takia. Lukkoponttien ansiosta lattian pinta on yhtenäinen ja lopputulos viimeistelty ja laadukas. 

Lattiamestarimme Erkki-Jussi Aho ei suosittele vinyyli- ja laminaattilattioiden liimaamista alustaan, mutta mainitsee, että joillekin lattioille liimaus erityisesti ponteista on hyvä ajatus. "Esimerkiksi parkettilattioiden liimaus ponteista toisiinsa kiinni puuliimalla on järkevä ja turvallinen tapa asentaa parkettilattia. Se lisäksi vähentää parkettilattian natisevia ääniä", Erkki-Jussi toteaa.

Allergikoille ja sisäilman laadukkuudesta huolehtiville uiva lattia on siis erinomainen ratkaisu. Mikäli harkitset vinyylilattiaa lattiaksi, on turvallista tietää että uuden sukupolven vinyylilankkumme ovat ftalaattivapaita, eli niissä ei käytetä muovin pehmittimiä. Voit lukea lisää vinyylilankkujen turvallisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä ja ymmärrät, miksi voimme taata huiman 20 vuoden takuun lattioillemme kotikäytössä.

Uiva lattia vaatii alusmateriaalin

Uivaksi asennettava lattia vaatii askeläänieristeen eli alusmateriaalin. Tarjoamassamme 100 % vedenkestävässä SilentTECH-vinyylilankussa uivaan asennukseen vaadittava alusmateriaali on aina lankussa integroituna. Tämä integroitu alusmateriaali tuo n. 5-6 € säästöä neliömetriltä materiaalikustannuksissa, ja nopeuttaa myös asennuksen työvaihetta samaan tapaan kuin kivikomposiittilankun siisti katkaisu mattopuukolla pöllyävän sirkkelin sijaan.

Kelluva lattia on helppo pitää puhtaana

Lukkoponteilla varustettu vinyylilankku on yhtenäisen ja lähes saumattoman lopputuloksensa takia myös todella nopea ja helppo pitää puhtaana, eikä niiden huollossa tarvitse ottaa huomioon turhia kommervenkkeja. Tästä voit lukea lisää vinyylilattian pesun ja hoidon ABC-postauksestamme. Valikoimastamme löytyy myös erillinen puhdistusaine vinyylilattialle, mikäli haluat vinyylilattian polyuretaani- eli vinyylipintaa huoltavan laadukkaan pesuaineen lattiallesi.

Jos haluat päästä tutustumaan vinyylilankkuvalikoimaamme kotioloissa, voit tilata mallipalojamme ilmaiseksi testejä varten!