phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!


Vinyylilankku materiaalina: turvallisuus ja ympäristöystävällisyys


Vinyylilankku materiaalina: turvallisuus ja ympäristöystävällisyys


Onko vinyylilankku turvallinen ja ympäristöystävällinen jos se sisältää muovia? Uusimpien valmistusteknologioiden avulla sisäilmaan liittyvää turvallisuutta sekä ympäristöystävällisyyttä on parannettu huimasti ja esimerkiksi uuden sukupolven SilentTECH-vinyylilankut sisältävät 70 % vähemmän PVC:tä kuin edellisen sukupolven LVT-vinyylilankut. Uusissa SilentTECH-vinyylilankuissa ei ole lainkaan formaldehydiä tai ftalaatteja (muovin pehmittimiä). Pinnassa on vinyylilankuissa kaikissa identtinen polyuretaani (PUR) joka on yksi turvallisimpia materiaaleja: sitä käytetään vaahtomuovipatjoissa ja nahkan jäljitelmänä mm. laukuissa ja jalkineissa laajalti.

Tiesitkö: formaldehydiä käytetään lähes tulkoon kaikissa laminaattilattioissa (tunnistat sen siitä, että lattian runkona lukee teknisessä kuvauksessa HDF = High Density Fiberboard). Formaldehydi on paitsi syöpää aiheuttava myös vahvasti allergisoiva ainesosa joka kannattaa huomioida, mikäli asennat lattian itse ja kärsit allergiaherkkyydestä (lue lisää: https://www.ttl.fi/kemikaalit-ja-tyo/formaldehydi/). Vinyylilankun ostajan kannattaakin tämän takia valita aina uuden sukupolven SilentTECH-vinyylilankku ja välttää HDF-runkoisia vinyylikorkkeja ja laminaattilattioita.

Ympäristöystävällisyys perustuukin lattian materiaalivalintojen takia sen pitkään käyttöikään: SilentTECH-vinyylilankuilla on huima 20 vuoden takuu kotitalouksille. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että komposiittirakenteiset lattiat päihittävät puupohjaiset lattiat etenkin kosteudenkeston suhteen. Näitä syitä vinyylilankun turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen avaamme tässä postauksessa!

Vinyylilankku materiaalina kestää vuosikymmeniä

Yksi isoimmista syistä vinyylilankun ympäristöystävällisyydessä on sen hyvin, hyvin pitkä käyttöikä. Monesti kuvitellaan HDF-runkoisten, eli "puurunkoisten", lattioiden olevan se ekologinen valinta puupohjaisuutensa takia, mutta asia harvemmin on näin.

HDF-runkoiset lattiat, kuten valtaosa laminaattilattioista ja hybridilattioista, tulevat usein tiensä päähän jo 5-10 vuoden iässä ja rankan kulutuksen tiloissa (eteiset, toimistot, myymälät..) jo tätäkin nopeammin. Tällainen lattioiden vaihtoehto kuormittaa jätehuoltoa ja tänä päivänä moni ostaja onkin kiinnostunut pitkäaikaisista ja ekologisista vaihtoehdoista.

Jos me takaamme oman mallistomme vinyylilankuille jopa 20 vuoden takuun kotikäytössä ja 10 vuoden takuun julkitilakäytössä, ajattele miten pitkään lattia voi kestää vielä senkin jälkeen. Samasta syystä erilaiset komposiittimateriaalit ovat yleistyneet lattioiden lisäksi myös monissa muissa käyttötarkoituksissa ja korvanneet puuta pitkäkestoisuutensa ja helppohoitoisuutensa takia.

SilentTECH-vinyylilankuissa rungon rakenne on kalkkikiven ja PVC:n komposiittirakenne, joka kulkee myös nimellä SPC. Lyhenne tulee sanoista "Stone Plastic Composite" eli suomeksi kivikomposiitti. PVC tulee lyhenteestä Polyvinyl Chloride. Edellisen sukupolven vinyylilankuissa komposiittirunkoa kutsuttiin myös lyhenteillä LVT/PVC, joista LVT tarkoittaa "Luxury Vinyl Tile" ja on yleinen nimitys PVC-pohjaisille vinyylilankuille.

"SPC-rungossa 70 prosenttia PVC:stä on korvattu kalkkikiviseoksella, joka vahvistaa runkoa parantaen sen iskun- ja vedenkestävyyttä." kertoo lattiamestari Erkki-Jussi Aho.

"Erityisesti SPC-rungon yksi tärkeä ominaisuus on minimoida lämpölaajentuminen ja -supistuminen; voit asentaa SilentTECH-vinyylilankun jopa 20x20m (400 m2) tilaan ilman liikuntasaumoja. Perinteisesti parketeilla, laminaateilla ja edellisen sukupolven vinyylilankuilla vastaava luku on n. 8-10 metriä maksimissaan leveys- tai pituussuunnassa. Tämä on hyvä huomioida mikäli harkitset lattiaa etenkin isoon tilaan kuten omakotitalon suureen olokeittiöön, jotka voivat olla helposti pituudeltaan jopa yli 10 metrisiä alueita", Erkki-Jussi neuvoo.

Kuva: Nordic Floors Oy:n lattiamestari Erkki-Jussi Aho suosittelee SilentTECH-vinyylilankkua erityisesti lemmikki- ja lapsiperheisiin sen erinomaisen kestävyyden ja takuun ansiosta.

Ilman kosteuden vaihdellessa lattian eläminen on tärkeä huomioida etenkin pohjoismaissa ja keskieuroopassa. Lattian elämistä tapahtuu erityisesti tällaisessa ilmastossa paljon, koska meillä talvet on kuivia joka supistaa puurunkopohjaisia lattioita kuten laminaattilattioita, mutta kesällä vastaavasti ilman suhteellinen kosteus nousee ja lattia laajenee. SPC-runko minimoi lattian elämisen paremmin kuin monet muut edullisemmat ja jopa kalliimmat ratkaisut.

SPC-runko onkin yksi salaisuus joka tarjoaa vinyylilankulle pitkäikäisyyden ja täyden 100 % vedenkestävyyden. Moni laminaatti- ja hybridilattiavalmistaja myöntää vedenkestävyyden takuun vain lattian pintakalvolle; runko ei puupohjaisena kestä kosteutta ja sen takia mm. keittiössä vesipisteen läheisyydessä tai eteisessä lumisten kenkien takia kosteus pääsee pinnan alle lattian saumojen kautta, aiheuttaen tuhoja lattian rungolle ja saumojen kohdalta pintamateriaalin rakenteelle.

Lattia asennetaan ilman liimoja ns. uivaksi/kelluvaksi lattiaksi betonin päälle, jolloin liimattomuus tarjoaa lisäedun laadukkaamman sisäilman puolesta.

Ps. Julkitiloihin suosittelemme SilentTECH PRO -malliston vinyylilankkuja, jossa on vielä pykälää vahvempi kulutuspinta.

Kuvassa PUUTERI-vinyylilankku SilentTECH-teknologialla korkeassa KL33 käyttöluokassa. Leveän ja näyttävän lankkukoon takia se on nopea asentaa; SilentTECH-vinyylilankussa on aina integroitu askeläänieriste pohjaan, jonka ansiosta asiakas säästää erikseen hankittavan laadukkaan 5-6 €/m2 alusmateriaalin hinnan lattiaostoksen hinnassa. Säästö esimerkiksi 60 m2 lattiatarpeella on 300-360 euroa.

SilentTECH-vinyylilattia säästää hävikkiä asennuksessa

Hävikin määrän vähentäminen on yksi lattia-alan ympäristövastuuongelmista - ja jos jopa 41 % asennuksista (Lähde: Flooringclarity.com, Yhdysvaltojen tutkimus) tehdään itse, kannattaa hävikin määrää pyrkiä myös itse vähentämään omilla valinnoillaan. Hävikkiä voi vähentää jo laskemalla mahdollisimman tarkkaan paljonko materiaalia tarvitset. Tämän voit tehdä helposti pakettilaskurillamme, jonka löydät jokaisen tuotteen kuvauksesta.

Erityisesti SilentTECH-vinyylilankuissamme keskityimme hävikin vähentämiseen integroimalla siihen lankun ja lattian väliin kuuluvan alusmateriaalin, joka mm. hiljentää lattiasta syntyvää askelääntä ja tekee siitä entistä miellyttävämmän askeltaa, tarjoten pehmeämmän tunteen.

Usein alusmateriaali myydää isoissa rullissa ja voikin olla vaikeaa ostaa juuri sopivaa määrää. Usein asiakas joutuu ostamaan 25 m2 rullan alusmateriaalia, josta voi mennä suuri osa hukkaan ellei remonttitarpeen suhteen materiaalin tarve osu juuri nappiinsa. Mitä materiaalin ja rahan haaskausta! Integroidun alusmateriaalin kanssa SilentTECH-vinyylilankun kanssa paitsi asennus nopeutuu, myös lopputulos on viimeistellympi kun alusmateriaaleja ei tarvitse leikata ja sovitella paikoilleen tai leikellä seinän viereltä tai putkien läpivientien kohdilta. Etenkin ammattiasentajilla säästyy erityisesti aikaa kun asennuksen nopeuden lisäksi ylimääräiset jäteasema-keikat jäävät väliin, kun materiaalihävikki on pienempi.

Lisäksi vinyylilankkumme on pakattu järkevästi kuljetuksen ajaksi; muovikääre voidaan heittää sellaisenaan muovinkierrätykseen ja kaikki pahvi ja kartongit pahvinkeräykseen. Asennusohjeet tarjoamme myös digitaalisessa muodossa!

Hoida oikein vinyylilankkulattiaa

Yksikään mallistomme SilentTECH-vinyylilankku ei vaadi erillisiä vahoja pinnan pysyäkseen kauniina tai 100 % vedenkestävänä. Tämä parantaa vinyylilankun materiaalin ympäristöystävällisyyttä sillä se ei vaadi kemikaaleja huoltamiseen. SilentTECH-vinyylilankut on Suomessa testattu ja niille on myönnetty korkein M1-sisäilmaluokitus. Huoltoa varten pelkkä imurointi sekä pesu vinyylilattialle suunnitellulla, hellävaraisella pesuaineseoksella ja mikrokuitumopilla riittää. Lue ihmeessä lisää vinkkejä ja ohjeita vinyylilattian pesuun ja hoitoon.

Kun vinyylilankut on aika kierrättää, toimitathan (tai pyydät purkutyön tekijää toimittamaan) lankun palaset paikalliselle jäteasemalle kierrätettäväksi asianmukaisesti. PVC- ja SPC-vinyylilankkuja ei saa polttaa itse aivan kuten mitään muutakaan muovipohjaista.

Jos mietit edelleen vinyylilattioiden materiaalin ekologisuutta, turvallisuutta ja sopivuutta tilaasi, suosittelemme tutustumaan kirjoitukseemme SilentTECH-lattian eduista. Olemme myös koonneet listan asioista jotka vaikuttavat lattiaremontin hintaan!

Ps. Kai jo tiesit, että saat kauttamme neljä eri mallipalaa kotiisi ilmaiseksi?